Saturday, December 4, 2010

RampasMerampas

Pembalasan setimpal. Itu yang saya faham pasal karma. Kita buat jahat kat orang, kita akan terima balasannya satu hari nanti.

Saya tak minat pelakon Fasha Sandha. Minta maaf, saya bakal kritik dia dalam post ini, kalau anda peminat dia, dua pilihan saya bekalkan, baca dan nilai artis pujaan anda itu atau tak perlu baca post ini. Itu saja.

Haritu, kecohkecoh isu Fasha Sandha gaduh dengan Tiz Zaqyah. Sebab apa? Sebab berebut mamat yang tak hensem dan tak nampak apa kelebihan lain selain dari kaya. Nama dia pun tak menarik, Jejai. -.-



Inilah suami Nora Danish dulu. Da jadi bekas suami da. Sekarang teman lelaki Fasha. Bila heboh gosip2 diorang ada apa2 masa Nora masih bergelar isteri Jejai tu, Fasha nafikan. Siap sumpah cakap dia tak ada apa2 dengan mamat tu. Sekali dah bercerai, tibatiba buat pengakuan terbuka, mereka pasangan kekasih. Tapi cinta mereka hanya bermula selepas perceraian berlaku, sebelum tu sekadar kawan biasa. Iyolah tu. -.-

Waktu Nora diceraikan, beliau dalam keadaan sarat mengandung. Lelaki jenis apa yang sanggup ceraikan isteri pada waktu2 yang mana si isteri teramat perlukan suaminya di sisi? Bercerai baru berapa bulan, da buat pengakuan ada kekasih lain, perempuan yang sama dikaitkan sebagai punca perceraian tersebut. Bila dah cinta, dah lupa dunia, isteri sarat mengandung, tapi tak ada sekelumit rasa sayangkan isteri, kalut cari pompuan lain.

Haritu Fasha kecohkecoh kat media, pelakon Tiz Zaqyah katanya nak ngorat Jejai tu, jadi dia fire Tiz kat TV, suratkhabar suma, cakap apa masalah Tiz nak kacau teman lelaki dia. Panggil Tiz perempuan jalang, tak tahu malu, dicanangnya di media Tiz ni pompuan tak guna, murahan. Tapi mungkin dia terlupa, satu jari tuding kat orang, empat jari patah balik tunjuk pada diri sendiri.

Kelakar kan? Macam mana seorang perempuan yang rampas SUAMI orang, kini bagi amaran kepada perempuan lain JANGAN cuba rampas TEMAN LELAKI dia. Ngadu domba sana sini, nak tarik simpati orang, suruh pandang Tiz jahat. Dia terlupa kot. Dia rampas suami orang, at least orang tu kacau teman lelaki dia je, tak tentu lagi jadi suami. Mende je la.



Saya minta kawankawan fikirkan situasi ni.

Kalau seorang lelaki, isteri dia yang cun melecun dan sarat mengandungkan anak dia, pun dia sanggup tinggalkan demi kita, ada kebarangkalian tak dia akan buat benda yang sama pada kita kalau bertemu pompuan yang lebih menarik?

Mestilah ADA kan?

Mungkin Fasha patut pikir dulu sebelum nak cakap apa2, sebab apa2 kata cacian, makian, dia tuju pada Tiz tu, sebenarnya boleh juga diaplikasikan pada dirinya sendiri. Kutuk orang tahap dewa, macam baik sangat. Puh-lease la.

Nasib baik saya tak minat Tiz, so tak la terasa emo sangat. Kalau Fasha kutuk Lisa Surihani, panas gak la. Hehe.

Bila saya ushausha balik isu Fasha ni, terlintas satu perkataan di minda saya. ‘KARMA’. Bak kata Alicia Keys,

What goes around, comes around, what goes up, must come down.

Kita tengok balik dan analisa ya.

Apa yang ‘what goes around, comes around’?

Dulu dia rampas Jejai tu, sekarang pompuan lain yang lebih seksi dari dia pulak nak rampas laki tu. Dia dah rasa insecure. Dah mula canang merata pasal keburukan pompuan tu. Marah, dendam, sakit hati. Itu apa yang dia rasa. Tapi pernah dia terfikir mungkin itulah apa yang Nora rasa waktu lihat suaminya dirampas orang. Tak rasa kitaran perasaan tu sekarang da langgar batang hidung sendiri? Tak perasan frasa murahan, gatal, gedik, perampas tu sebenarnya boleh dilabel pada diri dia sendiri? Itu sangatlah menepati ciri what goes around, comes around.

Apa pulak yang ‘what goes up, must come down’?

Dulu, suma cerita Melayu, nak ambil Fasha berlakon. Kononnya dialah pengganti Erra Fazira. Hebat. Dialah nombor satu. Terusterang, saya tak rasa lakonan dia hebat gila, best lagi Rita Rudaini, Eja, Vanida Imran. Tak pernah saya rasa sebak sebab tengok lakonan dia walau sesedih mana pun watak yang dibawakannya. Kalau watak pompuan kampong yang naïf kena rogol pun, setakat rasa, alaaa, apa2 je la, buat2 innocent pulak, bising je duk jerit2. Lagi sedih kadangkadang, instead of rasa sedih, simpati, kita rasa annoyed dan irritated.

Sekarang ni, nama Lisa Surihani pulak yang naik. InsyAllah kalau dia bebas kontroversi, imej bersih, mesti lama dia bertapak, dan makin ramai yang minat. Da jarang kan tengok Fasha dalam filem, drama. Kenapa da makin jarang? Orang da pandai menilai. Orang da muak dengan kontroversi yang dia timbulkan. Jatuh nama bila makin banyak hal negatif dikaitkan dengan dia. Kalau dulu mungkin dia kena tunduk untuk tengok orang, orang kena dongak untuk lihat dia. Sekarang lain, dia kena dongak orang pula yang tunduk tengok dia. Itulah yang dimaksudkan dengan what goes up, must come down.

Emo gila kan post ni. Hehe. Kalau awak minat Fasha, mesti awak rasa nyampah baca entry ni, kurang ajar punya Izzi. Kalau awak tak suka, mesti awak setuju. Tapi kepada peminat Fasha, tak payahla marah2, sebab saya da ingatkan kat atas tadi, kalau tak suka, jangan baca. Kalau nak marah pun, saya tak kisah. :)

Apa2 pun, point utama yang saya tekankan kat sini ialah kita kena fikir pasal gerak geri perbuatan kita. Setiap perbuatan pasti ada balasannya. Kalau kita asyik buat jahat, bila kena batang hidung sendiri nanti, janganlah tuding2 jari kat orang. Salahkan orang lain. Fikir apa kita pernah buat dulu. Ada masanya kita kena ingat, kita bertanggungjawab atas suma tindakan kita. Kalau tak nak dilayan jahat, jangan berlaku jahat dengan orang. Banyak bukti da ada depan mata. Salah satunya, apa yang diterangkan di atas. Cuma pilihan kita, nak buat jahat atau sebaliknya, nak terima atau nak elak. Saya percaya orangorang bijak macam kawankawan tentu sekali mampu buat keputusan terbaik untuk diri sendiri kan? :)

17 comments:

Anonymous said...

SUPERTRUE wehhh!~~ ku pon benci nak mati minah tuh!!

esah said...

TERBAEKKKKKKK! kahkahakah.....

Anonymous said...

SEP!!! aq pun menyampah tahap gaban ngan FASHA SANDHA..
dengar sore die pun da naik meluat aq dgr!!!

yunhobella said...

bapak lar, post terbaek!!! thumbs up. hehehe.

abc said...

ade ke org suke fasha sendat tu? euuwww..that bitch. padan muka. HAHAHAHA. nice entry. sila bawa ke TV3 atau WHI ye.

Miss Tatsuya said...

eager to comment.. haha.. btw i like ..n i dont like fasha too~~ haha~~

IzziaraYusoff said...

anony1- standard la tu.hehe. :D
esah- thx. :)
anony2- sep! :D
yunhobella- thx. :)
abc- cmne nk bawak ke tv3,whi? ahaha. :D
miss tatsuya- thx. :)

Anonymous said...

excuse me cik izziata :D

sila baca newspaper ye..
lisa surihani dh ada scandal bru a.k.a suman suppayah..

xbaca kt surat khabar ke? ;p

ridzwanazari said...

fasha sandal??

hilman Sam said...

alhamdulillah finally speaked up. bosan kowt nengok fasha blakon. trash habeh. arap biatchy in real life jer.

anwarfaiz said...

hoho..dunia artis~

londoner said...

Manusia..bila dah kena kt batang hidung sndiri br rasa..izzi jgn plk jd cm dorg, kna maintain baik cm saloma *tibe2 j nama pelakon klasik* :)))

IzziaraYusoff said...

anony aka suman- TAK MUNGKINNN! :DD
ridzwan- No comment.hehe. :D
hilman- EXACTLY! :)
anwarfaiz- Kelakar la gelagat artis msia. :D
londoner- Erk,insyAllah. :D

Laily Azwa said...

hahaha izzi is so cute! sampai buat survey, but its so worth it!

kalau kutuk lisa surihani, aku pun panas jugak. :)

syaa said...

i guess we hv a lot more in common than we know..
gimme 5 ah petsis.. :)

yg lg best mse die kate tiz pnah try jugak nk rmpas fizz fairuz dari almy nadia tu, trus kne sound balik dgn fizz.. hahaha..
poyo mcm bf die tu kacak sgt sumorg nk rampas...

fasha sendat, fasha sundal...
ha pilih! haha..

akuemo said...

Fasha Perempuan Taik. Buat malu perempuan ja.

IzziaraYusoff said...

laily- thx lai. :D lisa sweet owh. :)
syaa- kan petsis? padan muka, tak paham gila apa y best sgt bf dia tu smpi suma terkjar2. -.-
akuemo- walaupun ayat tu cm mlampau sket, tp in some ways, aku agk stuju.hehe. :D