Saturday, December 24, 2011

MenggatalSempenaNatal


Sepanjang hampir setahun kat Aussie, hidup rasa tenang. Rasa selamat. Kekadang pukul 3,4 pagi masih ada students yang ulang alik ke uni. Ada yang baru nak datang, ada yang baru nak balik. Biarpun tengah gelap lagi, rasa selamat nak jalan kaki balik rumah.

Kat sana tak ramai yang guna motorsikal. Jarang nampak. Kalau ada pun, sumanya superbike. Motor besar2, orang yang naik pun sumanya pakai helmet, jaket kulit segala. Takde mat2 rempit, duk phewit2 (sorry, tak sure ejaan dia camne) dan tak payah risau pasal kena ragut dan sebagainya.



Balik2 saja kat sini, I have to admit, terasa insecure yang teramat. Saya kerja di pusat tuisyen. Depan ni pulak restoran, so just imagine hari2 jumpa orang pelbagai ragam, takat kena phewit2 tu da takleh watpe da, kena pekakkan diri je la. Boleh buat apa pun kan.


Tapi semalam, buat pertama kali saya jumpa laki yang seingat saya paling tak paham bahasa yang saya pernah jumpa seumur hidup saya. Dah la boss dan staff lagi sorang takde, keluar makan. Just try to imagine, setengah jam dia duduk je depan saya cakap tak berhenti. Setengah jam tu jugak la saya pegang je cutter kat tangan sebab takut diapa2kan. Walaupun da terang lagi bersuluh yang saya malas layan, jawab sepatah, boleh pulak dia buat tak reti je. Geramnya hati Tuhan je la yang tahu. Saya sendiri da ingat2 lupa apa yang dia cakap semalam sebab banyak sangat, laju pulak tu. Tapi lebih kurang camni la ceritanya.


Description :
Tinggi lebih kurang 171cm, anggaran ukuran badan 40-47-45, rupa ala mamak Penang, rambut panjang paras bahu, janggut sepanjang sejengkal agaknya.


Ceritanya bermula bila mamat yang mengaku namanya Rahim, 28 tahun ni tetiba masuk tuition centre tu dengan berpeluh2 cam baru lepas lari atas treadmill kat Celebrity Fitness. Dia terus meluru ke meja saya dan tanya ada getah tak. Saya tanya getah apa. Dia jawab getah rambutnya putus. Dia nak ikat rambut. Saya hulur 2 utas getah. Satu, dia ikat rambut, satu lagi, dia ikat jambang. Katanya selalunya dia letak gel kat jambang bagi keras dan tegak. Tapi harini terlupa, itu yang serabai semacam. Mendengarkan jawapan letak gel kat janggut tu da cukup buat saya rasa geli semacam dan tak rasa berminat nak tahu lebih2 jadi saya angguk sekali dan teruskan buat kerja. Dia tarik kerusi depan meja saya dan mula tanya2.



*Kalau jambang, rambut panjang, muka camni takpe, sertamerta dimaafkan :)*



R : Adik, saya nak tanya sikit pasal kelas Chemistry. Ada private class kat sini tak? Sebab anak buah saya lemah Chemistry. Saya taknak dia masuk kelas biasa, bergaul dengan orang kebanyakan. Cikgu dia lelaki ke pompuan?


I : Ada. Kelas private kita boleh susun, memang ada one to one. Cikgu dia laki, Indian.


R : Laki? Indian pulak tu? Takmau la saya. Saya tak rasa dia nak kalau cikgu India laki ni. Dia pompuan. Muka dia ada iras2 awak. Cumanya awak pakai tudung biasa, dia pakai tudung labuh.


I : Camni encik, cikgu ni kiranya the best Chemistry teacher we have so far tapi kalau encik nak cikgu pompuan then okayla, kita boleh susun cikgu lain.


R : Cikgu pompuan tu muda ke? Kalau bleh saya nak bawak dia ke rumah, biar dia mengajar kat rumah je, lagi selesa. Takpe, saya boleh jemput dia dari pusat tuisyen ni, nanti hantar dia balik. Nanti saya bayar la tips lebih kat dia. Takat pricing centre ni letak, murah je ni. Saya banyak duit. Pakcik saya siap wasiatkan rumah dia sebuah, teres 2 tingkat bagi kat saya. Cuma skang ni saya keje kat Danau Kota, so saya sewakan umah tu.




I : Owh, bukan masalah ade duit ke tak, cumanya memang kita takde service camtu. Private class memang kena dibuat di centre, cikgu akan susun sendiri transportation masing2. Encik kena hantar dan amik student saja. Takpela, encik tinggal details kat form ni. Kalau saya dapat susun suma, saya call encik balik.


R : Owh ye ke. Macam2 la tuition centre ni. Nama awak ape ntah. Camni je la. Awak bagi no hp awak je la. Senang cite sikit. Nanti saya senang nak call. Maksud saya, nanti anak buah saya call awak je tanya. Ye la takut nanti call centre tak bukak lagi ke.


I : Saya Izzi. Mintak maaf encik, saya memang takkan bagi no saya kat customers. Apa2 hal straight call office. Tak de sebab nak call hp saya pulak. Office bukak 2-10pm, call time tu la.


R : Apa yang susah sangat, bagi no hp kan senang. Bleh sms, tak payah call. Kenapa takmau bagi no? Sebab muka saya cam orang jahat? Saya pegawai JPJ tau, da keje sana 10 tahun da, itu yang pangkat da tinggi. Keje situ sejak 18 tahun. Saya belajar sampai PMR, pastu saya amik SPA yang skola agama tu. Saya skang da jadi pegawai kat JPJ tu, yang bagi kelulusan kalau orang modify kete tu. Ni saya datang JPN, amik IC baru. Sebab aritu saya terpatahkan IC lama. Awak brapa tahun? Saya rasa dalam 20 tahun ni kan? Awak break pukul brapa ni? Saya tunggu awak je la, kita makan sekali, saya belanja.


I : Saya memang tak bagi no kat orang yang saya tak kenal. Saya da rehat da tadi. Pasni memang saya kerja sampai centre tutup, takde break da. Mintak maaf encik, tapi saya banyak keje ni. Kejap lagi 6.15pm da ade klas suma, saya nak kena set klas, nota segala.


R : Amboi, da kaya sangat ke centre ni sampai awak nak halau customer. Awak halau camne pun saya nak stay sini jugak. Takpe, klas start pukul 6.15pm, skang baru 5.35pm. Saya nak duduk sini sampai pukul 6pm. Pastu saya balik. Lain la kalau boss awak bising2. Ni dia takde ke? So takpe la kan saya duduk sembang sini. Awak ni bila senyum comel je saya tengok. Sejuk hati. Awak da ade bf ke? Still blaja ke, kat mana? Orang mana?


I : Blaja Australia. Orang Kedah. Ada bf.


R : Adoi da ada bf pulak, melepas. Takpe2, baru bf, bukannya suami kan? Owh, budak pandai. Saya da agak da, tengok muka pun tau. Ni mesti mix Cina ni kan. Orang Kedah kaaaaa? Saya orang Penang, memang ada jodoh la kitaaa! Saya belajar Usuluddin dulu, dapat peluang buat Masters kat Jordan tapi saya tolak. Sebab saya malas la pi jauh2. Saya memang ustaz, saya pandai ubatkan orang. Nanti Izzi save no saya dalam hp, bawak pi Australia. Pasal mana la tau kan, kot2 kat sana Izzi kena histeria ke, call la Abang Rahim ni. Abg leh tolong punya, jauh dekat. Sebab ilmu ada kan?


I : Tengok la camne.



*Waktu ni ada sorang student laki da sampai. Dia perasan yang laki ni cam pelik semacam tapi agaknya taktau camne nak tolong. Siap bagi isyarat2 muka suruh jangan layan, biar dia call cikgu, suruh datang cepat.*



R : Ni abg nak nasihat sikit kat Izzi, nak cari bf ni, kena cari yang kuat agama dan beriman cam abang. Bf Izzi beriman ke tak? Jangan cari laki takat yang hensem, pandai, ada duit tapi agama takdak. Abg harap kalaupun Izzi tak dapat abg, Izzi akan dapat orang yang macam abg. Laki kena agama lebih baru leh bimbing bini. Macam abg ni, Alhamdulillah boleh da lepas buat suami. Blaja agama suma kan, itu yang skang simpan jambang suma ni, sebab abg ustaz. Pompuan cam awak ni kena jaga2 sikit. Silap2 bf awak ni nak kat awak sebab sex je. Laki ni kalau nak kawin biar sebab Allah, bukan sex, kalau tak nanti awak curang, takpon dia yang curang. Silap2 dua curang. Da dapat awak, dia nak merasa orang lain pulak. Hahahaha.


I : Bf saya Alhamdulillah so far okay saya tengok, dia jaga suma. Tak payah ustaz pon takpe. Bab curang ni, kalau ustaz skalipun bukannya ada jaminan dia tak curang. Zaman skang agaknya suma orang senang2 je boleh ngaku dia ustaz kan. Rasanya kalau laki beriman kuat agama ni, manade yang tetiba datang nak mintak no, ajak kuar makan segala. To begin with, saya tak rasa ustaz akan selesa nak berdua je lama2 dengan pompuan camni.


R : Eh, kalau niat kita nak eratkan silaturrahim takpe Izzi. Lagipun blanja2 ni kan kira sama cam sedekah. Niat baik takpe. Abg ni nampak je berjambang suma, tapi abg bukan orang jahat, perogol ke apa. Izzi takmau berlakon ka? Kalau nak abg leh tolong. Abg kawan baik Fasha Sandha. Ni buktinya.


*tunjuk hp dia ade wallpaper Fasha Sandha yang sah2 boleh diambil dari Google*


I : Saya nak blaja, takmau berlakon. Saya tak minat Fasha Sandha.


Dan waktu tu juga syukur Alhamdulillah cikgu Bio sampai. Student tadi tu keluar mintak cikgu tu tolong saya. Ingatkan mamat tu nak blah da la since cikgu suma da sampai. But no, dia da buat cam rumah sendiri da. Bertambah tensi jadinya. Cikgu Bio tu datang dan tanya saya ada simpan lagi tak material last week, saja nak bagi hint suh laki tu balik. Saya jawab ada, kejap nak cari sebab tak ingat letak mana. Sakitnya hati saya bila laki tu gi cakap kat cikgu tu,


"Tengok la cikgu. Izzi ni sikit punya la seronok duk berbual dengan saya sampai lupa habis letak nota suma kat mana. Pasal sama2 orang utara kot, senang je nak masuk. Itula saya cakap kat dia, jodoh. Dia takmau dengar. Hahahaha. "


Berapi je dengar statement tu. Saya pandang dan jeling mamat tu. Dan diam je sambil tangan sibuk mengemas nota untuk kelas Bio petang tu. Student makin ramai datang. Agaknya dia perasan yang sumorang da pandang slack kat dia, barula nampak gaya dia nak blah. Sblom keluar tu sempat lagi dia pesan,


"Okay la Izzi, da pukul 6. Abg gerak dulu la. Ni abg tinggalkan nombor abg, kalau ada cikgu Chemistry pompuan bagitau ye. Abg ni bukan apa, tapi tak baik la kalau anak buah abg berduaan dengan laki bukan muhrim camtu. Tolong carikan dan call ye. Kalau saja2 nak call pun takpe. Hihihihi. Assalamualaikum."


GERAMNYAAAA!!! Anak buah kau nak belajar, duk sibuk pikir tak baik berduaan dengan laki tak muhrim segala bagai.


KAU TUUUU??!!!





Saya ingat lagi ada sorang cikgu yang jugak ustaz. Ada sekali dia datang untuk kelas tapi students belum datang, jadi tinggal saya sorang. Dia buka pintu dan tanya saya sorang ke, saya angguk kepala. Dia tunggu di luar pusat tuisyen tu sampai la students sampai sebab nak elak fitnah agaknya. Itu baru la namanya ustaz.


Ada jugak orang camni dalam dunia ni. Itupun berlambak lagi sebenarnya benda yang dia bebel2 tapi saya tak ingat da. But apapun, Alhamdulillah dia takde buat apa2 kat saya. Tapi takutnya time tu, Tuhan je la yang tahu. Saya baca ayat Qursi dalam hati, siap ulang ayat last tu 7 kali sebab ustazah cakap dulu kalau baca 7 kali, nanti syaitan lari, terlupa pulak dia manusia sebenarnya. Saya call boss dan mengadu pasal hal ni, dia trus balik office dan benarkan saya balik awal semalam. Skarang ni boss saya tinggalkan sorang worker dia untuk temankan saya setiapkali dia nak keluar. Tak bagi da saya tinggal sorang. Dia da siap belikan spray segala letak bawah meja saya, untuk tujuan keselamatan.


But takpela, benda da jadi dan saya ambil ini sebagai pengajaran supaya lebih berhati2 di masa hadapan. Banyak dugaan bila jadi pompuan ni, macam2 kena jaga. Segala benda2 negatif ni harap dijauhkan la dan semoga 'ustaz' tu muhasabah diri sikit. Saja share cite ni dengan kekawan supaya mana yang pompuan tu lebih berjaga2 sebab macam2 jenis laki yang ada dalam dunia ni. Cuma ikut nasib la jumpa yang jenis mana satu. Doa banyak2 dan harapnya suma baik2 saja, insyAllah. Wasalam.



Thursday, November 24, 2011

AreYouSingle?


Sekarang ni saya da jarang terasa nak chat dengan kawan lama. Dengan cikgu skolah lama. Dengan orang2 tertentu. Kekadang nampak je orang2 ni online, trus saya tukar jadi offline. Bukan apa. Tiap kali chat pun nak tanya tak jumpa laki menarik ke kat Aussie? Takde berkenan kat sesiapa ke?

BOSAN.


Bila jawab takde, nanti2 la, chill dulu, macam2 la telahan yang kuar. Memilih sangat ni, nak yang hensem je payah la, taste tinggi sangat ni, jual mahal sangat nanti kau jadi andartu dan bermacam2 assumption tak berasas yang lain.

DOUBLE BOSAN.




Waktu tadika dulu, saya suka sorang budak laki. Waktu tu saya 6 tahun. Dia pun sebaya. Nama dia Syafiq. Betul ke tak ejaan tu, saya pun tak pasti. Tapi dalam kelas, dia la paling perform. Maths paling pandai. Da la cute, ABC suma hafal. Iqra habis paling awal.


Time tu tiap pagi saya akan bangun awal pagi excited nak pegi tadika jumpa Syafiq. Saya suka pakai sandal bunga2, beg warna warni. Tiapkali Syafiq cakap beg saya comel, mesti saya blush. Deep down inside, saya tau sebenarnya dia nak cakap saya yang comel. Tapi malu la tuuuu. Sekali sekala apa salahnya nak rasa terlebih yakin diri kan? Heeee.


Bila tadika da nak habis, da nak masuk Darjah 1, saya setkan satu nazar. Saya nak bagitau dia saya suka dia. Berhari2 saya berlatih depan cermin. Hafal skrip yang sama.


Hari yang dinanti sudah tiba. Hati berdebar, terketar suara. Saya ingat lagi yang saya bagi dia Chupa Chup yang mak belikan untuk saya dan saya bagitau dia, saya suka dia. Dengan mata yang berpinar2, mengharapkan maklum balas yang positif, dia senyum mendedahkan gigi rongaknya dan cakap,


'Sudahla, aku nak balik, bas da sampai!'


Dan kelihatannya time naik bas tu, dia tengah seronok makan Chupa Chup tu. Da la hasrat hati tak berbalas, Chupa Chup pun dia bedal, boleh pulak dia slamba badak je naik bas macam takde apa yang berlaku. Tak toleh, tak ucap bye, tak cakap thank you pun bagi lollipop tu.
Sungguh kurang sopan.
*Down*






Membawa hati yang lara, saya pun pulang ke rumah. Petang tu Arif ajak main tuju selipar. Arif adik kepada kawan baik saya di Kedah. Saya join. Saya terjatuh. Arif tanya saya okay ke tak, sakit tak. Petang itu juga, hari yang sama, saya ubah fikiran. Suka Arif pulak sebab rasa dia macam caring. Dalam sekelip mata, suma benda berubah. Bayang Syafiq langsung hilang, tak rasa sedih da. Chupa Chup tu takyah cakap la, rasanya da slamat sampai kat loji kumbahan.
(=__=')


Saya rindu waktu2 itu. Life was much much easier. Bila suka orang, simply bagitau je. Orang tanak, terus ubah suka orang lain. Yang ada depan mata, itu je yang diutamakan. Takde nak rasa sedih, malu, menyesal, dan apa2 nak buat pun, tak payah nak pikir panjang.


Tapi itu zaman tadika. Hafal ABC, 123 pun da dianggap perform dan macho habis. Tapi sekarang zaman da berubah. Musim berubah. Manusia berubah. Begitu juga pemikiran kita.


Sekarang umur saya dah masuk 21. Hafal ABC, khatam Iqra dan sebagainya suda langsung tak bawa sebarang makna. Definisi 'calon suami' juga suda jauh berubah.


Dan ada masanya saya rasa kelakar bila memikirkan jauhnya beza dulu dan kini. Waktu kecil dulu, setiapkali saya suka siapa2, saya akan balik dan terus cerita dekat mak.


"Adik rasa adik suka Syafiq la mak. Dia kan, comey sangat. Dia pandai ngaji Iqra tau mak."

"Owh ya ka? Haaa, baguih la. Adik suka dia, dah tu adik kena la ngaji pandai2 macam dia jugak."



Tapi agaknya saya da jauh melepasi fasa tu. Sekarang da masuk peringkat yang lebih dewasa. Perkataan 'suka' atau 'rapat' mahupun 'berkenan' suda tak lagi dipandang remeh oleh mak.



"Mak, adik suka la dengan sorang ni. Nama dia Jacob."

"Jacob? Budak mana tu? Satu uni? Dia blaja course apa? Senior ke sebaya? Mana kenal dia? Da lama kenal? Baik ke tak? Tinggal mana? Dulu satu skolah ka? Apa hobi dia? Apa makanan kegemaran beliau? Muka dia macam Jacob Black? Dia layan movie Korea ka?"


Dan tentu sekali, soalan wajib yang mak akan ajukan ialah,

" Dia ada FB? Apa nama dia? Nak tengok sat."


Susah betul zaman skang. Mak ayah suma da pandai stalk FB. Yang tak tahannya, kekadang, ayah saya nampak gayanya lebih kenal kawan2 saya berbanding saya. Siap ingat mana sekolah diorang, tinggal mana segala. Sedangkan saya langsung tak pernah bagi perhatian.


Dan setiapkali keluar terms seperti suka, rapat dan berkenan itu dari mulut saya, setiapkali itu jugaklah mak saya akan nasihatkan supaya berkawan dulu dengan semua orang. Kenal dengan lebih ramai orang. Elak serius dengan sesiapa, takut2 nanti terjumpa yang lebih baik, tak pasal2 menyesal.




Tapi terbit dalam fikiran saya, kalaulah kita rasa da jumpa orang yang faham kita, yang mampu jaga hati kita, yang berkenan di hati, adakah wajar ditolak ke tepi, semata2 kerana rasa boleh jumpa yang lebih baik?


Dan kalau begitu, sampai bila agaknya baru kita dapat pastikan yang kita dah pun jumpa yang terbaik?


Dan juga, kalaulah hari ini kita tolak apa yang ada di depan mata kerana mahu kejar yang lebih baik, bagaimana kalau satu hari nanti kita tersedar dan mahu toleh ke belakang, kejar masa lalu kita, tapi sayangnya, 'insan terbaik' itu suda pun berpunya?


Make sense kan?


Saya percaya ramai rakan sebaya saya sudah pun punya buah hati masing2. Dan mana yang belum berpunya, masih melilaukan pandangan ke sana sini. Menambah kenalan, cuba kenal hatibudi dan sebagainya.


Personally, dulu saya selalu pertikaikan pandangan mak. Saya selalu guna hujah yang saya nyatakan kat atas tadi. Tapi satu hari, mak jelaskan satu skop yang tak pernah saya fikirkan. Tak pernah saya ambil perhatian. Tak pernah amik kisah pun.


Mak cakap, dalam mencari insan terbaik buat diri kita, pernah tak kita fikirkan sama ada suda layakkah kita bergelar insan terbaik buat orang lain?


Okay, mak tak cakap ayat seformal tu, but come on, you get my point kan? Heee.


Terdiam saya sekejap. Nak jawab, tapi taktau nak cakap apa. Nak mengaku da layak tapi terasa menipu diri sendiri dan mak. Bermula dari situ jugak, saya mula cermin diri. Slama ni saya selalu nampak kelebihan saja, saya jarang nak pandang kekurangan diri. Sebab nak elak rasa down. Sebab tanak affect self esteem.




Proses tu ambil masa. Perlukan keberanian. Nak mengaku kelemahan sendiri, bukan benda senang. Terutamanya orang yang egonya tinggi. Macam saya.


Dan mungkin jugak sebab tu saya tak berapa berani nak serius apa. Tunggu la dulu. Chill dulu. Saya nak baiki diri. Saya jenis yang percaya, masa tu akan datang jugak, selambat mana pun, insyAllah. Dan saya jugak jenis yang sangat percaya instinct sendiri. Kalau da ada nanti, adalah. Takkan nak main sebat je sesiapa semata2 sebab kawankawan lain da ada pasangan sendiri. Takkan nak main sebat sesiapa semata2 sebab nak ada orang temankan ke sana ke mari, teman nak chat sms call 24 jam sehari.


Pointless.


Tunggu je la dulu. Tak salah kan? And to those yang tak habis nak korek2 suma, takyah la susahkan diri sangat. Daripada bising2, kecoh2 buat assumption sendiri yang adakalanya berunsur fitnah dan menghiris perasaan orang lain, lebih baik kita doakan yang terbaik kan?
Take care, wasalam. :)



Wednesday, October 12, 2011

ApaItuFashionista?


Fashionista.


Sebelum ni, andaikata nampak je perkataan ni, saya terus terfikir model, pereka fesyen. Senang kata, orang2 yang ada penilaian yang tinggi dan peka terhadap perubahan dalam dunia fesyen. Pioneer la kiranya. Bila satu gaya diperagakan, terus dijadikan ilham untuk peminat fesyen yang lain, lantas pilih untuk menggayakan style yang sama. Tak ramai yang mampu jadi fashionista. Dan kebiasaannya, gaya yang diilhamkan tu sedap mata memandang, unik, kreatif.


Tapi sekarang ni, saya rasa perkataan itu suda kurang nilainya.


Kenapa?


Berpeluang pulang sebentar ke Malaysia Jun yang lalu, sedikit sebanyak buka mata saya terhadap beberapa fenomena. Khususnya fesyen bagi wanita bertudung.


Ye, saya setuju yang wanita bertudung tak bawak maksud kita kena pakai warna yang bosan, langsung tak boleh nak kenakan busana yang bersifat moden dan kontemporari dan sebagainya. Saya pun taklah arif mana bab fesyen muslimah ni.


Saya sempat ke Jalan TAR ketika tu, sebab nak beli tudung dan selendang raya untuk dibawa pulang. Susah sangat nak jumpa tudung bawal. Kebanyakannya selendang. Seingat saya dulu cuma ada jenis sifon, kapas dan pashmina. Tapi sekarang, segala bagai ada. Siap ada makcik tu semangat la duk pujuk saya,


"Muka cam adik ni, memang sesuai pakai tudung ombak ni. Dia kalau angin tiup kan dik, memang dia terbang2 gitu. Cantik kan? Fashionista ramai beli tudung camni."






Ada 3 benda saya rasa tak kena kat situ.

First, muka saya nampak pelik bila pakai selendang tu sebab dia tak terletak elok, melekat kat dahi ditambah dengan rambu2 yang membuatkan kepala saya kelihatan besar seperti tembikai.

Kedua, bila ditiup angin, kesan terbang2 yang makcik tu point out sebenarnya membuatkan selendang tu kelihatan seperti rumpai laut yang sedang melambai. Rimas la, terbang2 rambu ramba camtu buat saya terasa seperti memakai obor-obor di kepala.

Dan ketiga, fashionista beli tudung kat situ?


Saya pun tanya makcik tu apa maksud dia bila dia cakap fashionista beli tudung situ?


Dia jawab, "Alaaaaa, kan sekarang ramai suka pakai tudung warna warni campur2 ala pelangi tu, fashionista la tu. Ramai beli tudung sini. Ada Hana Tajima la, Siti Nurhaliza, macam2 la."


Terdetik dalam hati saya, "Bila masa pulak Hana Tajima bli selendang kat Jalan TAR pulak? Dan tak pernah nampak Hana pakai selendang rumpai laut ni pon. Makcik ni sukati je. Entah kenal ke tak mana satu Hana tu."

(=__=')


Dan saya perhatikan jugak, ramainya anak gadis yang tudungnya pelik2. Merata2. Sebut je mana pun, KLCC, Sogo? Suma ada. Apa maksudnya pelik2? Anak tudung kekadang sampai 3 warna, siap dengan headband. Ditambah pula dengan tudung pelbagai warna dan corak. Inner bersilang ala anyaman ketupat dan tikar. Entahlah, terasa serabut mata memandang.


Personally, walaupun saya suka warna2 ceria ni, tapi rasanya saya belum cukup keyakinan untuk membawa gaya sebegitu. Heeeee. Tapi itu taste masing2. Kalau da dia rasa cantik, trendy dan bergaya nak wat camne kan?






Tapi yang tak dapat terima, saya rasa pelik sangat bila suma orang cuba menjadi fashionista, mengenakan busana yang tak kena, dan style tudung yang adakalanya buat saya terfikir,


"Amende yang cuba korang buktikan ni? Apa korang pakai ni?"


Kononnya nak ikut arus pemakaian tudung terkini sampai ada masanya kelihatan seolah tak lengkap. Dedah leher. Kekadang siap nampak rambut kat belakang. Nampak telinga. Macam tak kena la. Pakai tudung baju elok suma, pakai seluar jarang nampak seluar dalam la pulak. Pakai suma elok, tetiba sleeveless la. Makin lama, makin tak paham jadinya.












Awak pun rasa pelik ke saya sorang je yang mengalami rasa emo buat beberapa saat selepas melihat gambar2 di atas? Barangkali, lain orang lain pandangan.


Baru baru ni kawan saya cakap raya kali ni kat Pahang meriah. Sebab ramai gila Hana Tajima. Kelakar pulak saya rasa. Heeeee. Katanya pilih je nak Hana putih ke gelap, tinggi ke pendek, suma ada. Katanya juga, kalau Hana turun Pahang waktu tu, mesti nangis2 tengok orang rosakkan gaya pemakaian tudungnya.


Rasanya suma yang pernah gayakan style tu pun tahu, selendang gaya messy ni memang kena pakai neck inner. Kalau tak, sekali tiup angin, selendang ke mana, Hana Tajima pun entah ke mana. Tak kisah bergaya, tapi biarlah kena dengan tujuan asalnya. Kalau boleh, kita nak la jaga imej tu, taknak la sampai digelar bertudung macam badut, memperlekeh tudung ke apa. Kita samasama jaga la mana yang boleh. Sebab sesetengah fesyen bertudung kan, pada saya, da nampak mengarut sangat kekadang.








Fashionista atau tak, saya tak nampak pun apa2 significance. Apa yang kita kejar sebenarnya, mungkin itulah elemen yang lebih penting untuk difikirkan. Jangan disalahkan Maria Elena, Fatin Liyana, Nathrah segala sebab buat tutorial pakai hijab ala messy ke apa. Diorang pakai elok je, tutup je. Mungkin patut cermin dulu, salah siapa? Diorang paksa kita ikut atau kita yang pilih untuk ikut? Diorang pakai elok tak, ada tak berpesan pastikan tutup bahagian yang perlu, kalau ada, kenapa kita yang pilih untuk variasikan sukati sampai ketepikan faktor yang seharusnya dijaga?


Kalau suma keje nak tuding jari je, salah dia ni, salah dia tu, tak pernah diri yang salah, saya syorkan awak pergi la beli selendang ombak ala rumpai laut tu. Sebab selendang tu tebal dan berat, tak boleh buat Hana Tajima, boleh pakai normal je. So memang confirm menutup la. Kan senang. Fashionista jugak apa. At least di mata makcik tu. Itu pun kira jadi la kan. Heeee.


Maaf andaikata cara saya ketengahkan isu ni cam agak kasar dan tak kena. Sekadar berkongsi pendapat tentang isu berfesyen dalam kalangan wanita bertudung. Maaf juga buat yang terasa hati. Anggaplah teguran buat renungan kita bersama. Saya pun bertudung. Sudah tentu saya ambil tahu tentang perkembangan sebegini. Memakai hijab bermaksud kita da pun menunaikan salah satu kehendak agama, cuma dikhuatiri sekadar kerana ingin ikut perkembangan semasa dan riak mengejar gelaran fashionista itu, kita lupa niat utama kita. Diharapkan apa2 yang perlu dijaga tu, kita jagalah bersama kay. Wasalam. :)



Sunday, August 7, 2011

ApaKitaCari?


"Kau dah bagitau kat siapa lagi pasal benda ni?" tanya Yati.


"Pasal ni? Gila kau nak aku bagitau orang lain..kau la orang first yang aku bagitau!" kata Diana.


"Hihihi...seronok jugak rasanya.." sengih panjang Yati.


"Apa pasal kau happy pulak?" soal Diana.


"Sebab aku aje tau pasal benda ni.." terang Yati."Kau buat aku rasa best!"


Diana senyum aje.Lapang rasa dadanya. Sekurang-kurangnya ada jugak kawan yang dapat dia luahkan perasaan dia yang selama ini tersimpan.


"Hati aku jadi tak betul la bila dia ada..." bisik Diana."Rasa serba salah..fikiran tak fokus...time kelas tah ke mana otak aku sampai aku pun tak pasti.."


"Kau ni..jatuh cinta pun kena la kawal sket kau punya feeling tu..nanti nampak sangat hidung tak mancung,pipi tersorong-sorong..." Yati cuba menasihatkan Diana yang agak gila bayang.


"Nampak sangat ke?Obvious sangat eh yang aku dah jatuh cinta?" tanya Diana,seolah-olah bertanya kepada diri sendiri.


"Hahaha..kau ni...cuba kau tengok cermin...sengih sampai ke telinga,kang ada orang cop kau betina gatal,camne?"Yati cuba berdiskusi serius.


Diana pandang wajah Yati,"aku admit...aku dah suka dengan dia...tapi kalau kau jadi aku,macam mana kau nak approach dia?Segan la.Aku memang tak pandai benda-benda cinta-cinta ni."


Yati termenung sejenak.Otaknya ligat berfikir."Kalau aku jadi Diana..apa yang aku akan buat nak try tackle dia?"


Puas kepala otaknya meningat kembali semua taktik-taktik yang selalu ditonjolkan dalam filem-filem Amerika,tapi tak ada satu pun yang dirasakannya sesuai.Diana melakar2 kosong di atas kertas di depannya.Tapi satu idea pun tak mampu diolah sempurna.


"Dia kan anak orang kaya...jadi kau kena la ubah sket penampilan kau...barula sepadan dengan dia...kau kena buat makeover imej kau.." kata Yati.


"Makeover macam mana?"tanya Diana.


"Tu haa..tudung...kolot la orang pakai tudung labuh.Kekampungan!"ketawa Yati.


"Apasal kau cakap macam tu pulak?"Diana sedikit jengkel.


"Kan dia player ragbi Universiti!Kau takkan tak tau diorang punya taste macam mana?Takde lah dia nak tengok awek2 macam kita ni,yang bertudung..lagilah macam kau,yang bertudung tapi nampak macam awek kampung baru masuk bandar.." terang Yati...pedih hati Diana mendengarnya.


Diana bangun menuju ke almari bajunya.Di buka pintu almari dan tangannya membelek pakaiannya.Semuanya pudar warnanya.Biru cair,cokelat cair,hijau cair...tak ada satupun pakaiannya yang mampu menarik mata jejaka.Seluar?Sehelai pun tak ada.Penuh dengan baju kurung.Hanya ada dua seluar di dalam almarinya...seluar trackbottom yang kerap dipakainya ketika aktiviti ko-korikulum.Seluar baju tidur bergambar kucing?Nak mati kena gelak kalau ke kelas memakai seluar sebegitu? Diana mula sedar..dia memang gadis kampung yang tak vogue. Agak susah jika dia nak meletakkan dirinya dalam golongan gadis yang mungkin mampu menarik perhatian jejaka yang diminatinya,pemain ragbi Universiti yang boleh dikatakan star player...kacak,tegap dan nampak berduit.


"Ubah aku Yati...aku tak suka orang pandang aku macam awek kolot..." kata Diana.


Yati senyum."Kita ada kelas lagi sejam...dia kan register sekali kelas tu...jom ikut aku ke bilik, aku bagi kau pinjam baju aku..." ajak Yati.


"Jom..."
Mereka berdua bingkas bangun.





Pintu dewan kuliah terbuka.Dewan kuliah yang dipenuhi seramai lebih 100 orang pelajar itu jadi senyap.Diana melangkah masuk.Rambutnya ikal beralun apabila Diana berjalan.Bajunya yang selama ini jenis baju kurung tiba-tiba bertukar jadi baby-T yang singkat. Sluar skinny jeans Levis kepunyaan Yati dipakai...membuatkan dia rasa kurang selesa kerana sudah terlalu lama dia tak mengenakan seluar jeans.


Banyak mata tertumpu.Lelaki,perempuan semuanya fokus kepada Diana.Tapi Diana tak hirau semua pandangan mereka.Matanya pantas mencari di mana Daniel duduk.Syed Daniel Syed Hussein.Jejaka idaman Diana.Jejaka idaman ramai gadis kampus.


Yati berjalan mengekori rapat Diana."Na,Na..dia ada kat atas sana tu.." bisik Yati.


"Aku tau,aku nampak...dia duduk dengan member2 dia.." jawab Diana perlahan.


Diana pantas memanjat tangga lalu memilih untuk duduk di bahagian tengah barisan.Pensyarah masuk memberikan kuliah tapi dalam 3 jam kuliah berjalan,Diana tak senang duduk.Matanya asyik mencuri2 pandang Daniel.


"Oi oi..obvious sangat tu Na!Rilek!Jangan nampak desperate sangat!" bisik Yati.


Diana cepat2 menumpukan perhatian pada pensyarahnya.3 jam itu dirasakan sangat lama.


Diana tersengguk menahan ngantuk.Subjek hari itu amat membosankan.Tamat 3 jam,kelas bersurai.Diana dan Yati bangun ingin menuju ke food court.Sampai saja mereka di sana,Daniel dan kawannya sudah pun beratur membeli makanan.Yati sengih melihat telatah Diana yang tidak keruan.


"Jom balikla..aku segan la..lagipun aku tak selesa la tak pakai tudung ni.."


"Rilek,rilek...beratur aje....buat selamba,macam takde apa-apa.." pesan Yati.

...................

Di satu sudut yang agak jauh dari tempat Diana beratur,Rizal mengeluh panjang.Puas hatinya cuba menyembunyikan rasa kecewa dalam dirinya daripada kawan-kawannya yang sedang duduk semeja dengannya.


Bagaimana gadis yang sangat disukainya itu jadi begitu?Bagaimana mudahnya aurat itu ditayangkan?Semalam Diana masih lagi ke kelas dengan baju kurung hijau muda dan tudung warna cream..sehari sebelum itu,Diana pakai baju kurung cokelat dengan tudung warna hitam.Hari ni tiba-tiba jadi gadis urban yang tidak segan menonjolkan mahkotanya.


"Apa yang terjadi ni?"
fikir Rizal benar-benar kecewa,tapi dia masih lagi cuba buat2 selamba.Hatinya berkecamuk.


"Semua dah ada ni.Baca doa makan Zal..hari ni turn kau,"
pinta Hafiz. Rizal pun menadah tangan sambil diikuti rakan-rakannya yang lain.


"Allahumma baariklana fimarozakhtana wakhinna azabannar..." baca Rizal."Amiinnn!" sahut rakan-rakannya lalu mula menyuap makan tengahari. "Da habis makan nanti kita jemaah sekali."



__________________________________________________



Saya tak pasti sumorang dapat ke tak mesej cite ni. Kenapa saya suka and nak share cite ni? Sebab saya rasa benda sebegini realistik. Ramai pompuan tak kisah mengubah diri semata2 mengejar seorang individu bergelar lelaki. Kalau nak ubah ke arah positif tak kisah. Dialu2kan lagi. Tapi kalau da sampai nak ngorat laki punya pasal, habis tudung melayang entah ke mana, mungkin patut pikir dalam2 kot. :)


Sebelum ni saya slalu dengar orang label. Nak cari bini cari budak skola agama, confirm baik, suci, terjaga akhlak sgala bagai. Jangan cari budak2 skola kat KL, rosak, sosial. Tapi kalo pikir balik, how sure are you yang budak skola agama sumanya baik dan adakah suma budak skola KL rosak, sosial? Bagi saya, tak payah la judge based on education, kalau dia sendiri pilih nak rosakkan diri, tak kisah la MRSM ke, skola agama ke, tak pegi skola skalipun, rosak jugak. Yang duk mulut2 jahat tu, ntah skola ke tak pon taktau. Sukati je.


Back to the story, saya rasa point cite ni agak clear. Kalau da tertutup elok auratnya, kenapa harus dibuka untuk seorang laki yang belum tentu akan jadi suaminya? Kalau suda termaktub aurat wajib dijaga kenapa nak dipertikai kolot atau tidak? Kalau bertudung itu dianggap kolot oleh pasangan awak, bagi saya ada baiknya cari orang lain je la. Macam cite tadi, semata2 sebab nak kejar laki 'hot' tu, siap bukak tudung, berpakaian seksi. Akhirnya, melepas pulak laki yang baik dan mampu memimpin tapi sayangnya, langsung tak dihiraukan sebab asyik mencari perhatian laki lain. Berbaloi ke tak 'pengorbanan a.k.a. makeover' tu, wallahualam. Jawapan tu subjektif, mungkin sama, mungkin tidak, sumanya bergantung pada apa yang kita cari dan mahukan.


Wasalam. :)



Wednesday, July 6, 2011

SiapaSempurna?



Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya.
(Q.S At-Tiin : 4)



Dalam dunia ni, macam2 jenis manusia Tuhan cipta. Ada yang pendek, tinggi lampai, kurus, gemuk, cantik, berjerawat, kulit gelap dan cerah. Pendek kata, macam2.


Tak suma orang dikurniakan pakej. Kalau yang pandai, lawa, serba serbi lengkap, Alhamdulillah, itu satu bonus. Tapi kebiasaannya, jarang2 ada orang yang so-called 'sempurna' ni.



emo baby



Orang kata pompuan ni emo terlebih. Cepat merajuk. Cepat terasa. Tapi saya rasa, kalau sentuh bab fitrah Tuhan ni, sesiapa pon akan terasa, tak semestinya pompuan je.


Gurau2 dengan kawan, itu biasalah. Tapi, tiap gurauan harus ada batas hadnya. Kalau sekali dua, kita masih boleh gelak2, rasa kelakar. Tapi kalau da selalu, ni yang bikin panas ni.




JERAWAT




Darjah 6, Form 1.


Kalo untuk budak pompuan, itu antara waktu2 yang kita kaitkan dengan akil baligh. Time tu la mula dapat period, mula kenal apa itu tuala wanita. Mula kenal batas laki pompuan, mula kenal perubahan fizikal.


Dan bagi saya, itulah waktunya saya mula kenal sahabat baik saya, Jerawat.


Mungkin sebab kulit yang agak cerah, naik satu jerawat pun ketara merahnya. Itu baru satu. Bayangkan la time awal2 kena period dulu, jerawat kluar bribu2 lemon, muka saya da macam tomato jadinya.


Tiapkali sedara mara buat makanmakan, suma pakat tegur,



"Apsal jerawat adik makin teruk ni? Habislah muka. Ni nanti tinggal parut ni."


"Sayangnya, kulit cerah da, tapi banyak jerawat pulak."


(T_______T)



Fine. Muka orang2 yang tegur ni besenye licin, takde jerawat. So bila nampak muka ala kawah bulan cam saya, mula la nak belek2, kritik2. Dan biasanya saya akan diam, senyum saja.






Senyum bukan bermaksud saya happy, apetah lagi nak rasa bangga orang cakap camtu (memang tak ah). Cuma saya sembunyi apa yang saya rasa sebenarnya. Sakit hati. Pedih. Terasa nak je cakap,




"Apa masalah ko? Aku tau la muka ko takde jerawat. Takyahla nak kritik sangat. At least diam je la, lagi duk ejek2 muka aku pehal? Kalau one day nanti, muka ko tetiba berjerawat, baru ko paham apa aku rasa."




Over kan? But seriously, saya sangat sensitif bab muka waktu baru masuk skola menengah dulu. Perasan atau tak, mungkin kekadang kita ambil itu sebagai satu gurauan, tapi tolong sedar.



It's NOT funny AT ALL!



Saya tak tau berapa banyak mak saya spend duit dia. Nak bagi jerawat saya kurang. Clearasil, Clean n Clear, sgala brand saya pakai. Trasa nak je tempek serbuk kari Alagappas, kot2 bleh hilang jerawat. Duit makin banyak kuar, kulit sikit pun takde improvement.


Bila ada kenduri atau apa2 majlis keramaian, cuba pakai foundation tebal, tapi takleh jugak nak sembunyi. To make it even worse, tiapkali pakai foundation, esoknya trus bercambah lagi banyak jerawat. Tapi saya pakai jugak sebab segan, muka merah sangat, bertompok2.


Saya taktau awak paham ke tak perasaan tu. Sedih bila tengok budak pompuan lain muka licin halus je. Tak pakai foundation pun muka nampak cantik, glowy.


Diri sendiri?


Tiapkali nak kuar, saya elak pandang cermin. Sebab sakit hati. Itu baru hati. Kekadang jerawat batu pulak yang kuar. Sakit muka plus sakit hati. Lama2 mau sakit jiwa jadinya.


Alhamdulillah, skang makin okay sikit kulit saya. Takla licin pun, cuma tak sekawah dulu la.


Mungkin sebab hal ni, saya meluat bila dengar orang ejek2 fizikal orang lain.


Apa kita dapat bila ejek2 orang? Dia nak buat camne kalo da memang dilahirkan camtu?




KULIT GELAP




Time balik dari OBS, kulit saya teruk jugak kena sunburn. Ada sekali tu, saya gi Guardian. Nak beli lotion pemutih Nivea. Kakak yang keje situ duk la promote satu2 krim pemutih. Sambil ketawa, dia tanya saya,


"Adik ni sunburn ke memang hitam legam lagu ni?"


Panas je gua dengar. Orang Kedah punya pasal, gua senyum je.


Fine, mesti ada yang akan suggest, pakai la Fair n Lovely, nanti jadi la putih. It makes no sense at all. Pakai la kat muka. Pastu muka jadi putih, tangan badan segala camne? Nak suruh wat operation tukar kulit baru nak puas hati?


Kekadang saya tak paham dengan sesetengah orang. Kulit takde la cerah mana, sukati je la nak panggil dia ni Budak Hitam la, ejek2 orang lain kulit gelap cam negro la. Kalau trasa da putih sangat, gi banding sikit kulit awak tu dengan susu, mana lagi putih? Kecoh je lebih.


(=__=)




GEMUK




"Izzi tu tak padan dengan gemuk, ada hati nak suka kat Abg Halim yang kita minat tu."



Apakah bila sorang tu gemuk, mereka ni tak layak untuk mahukan yang terbaik buat diri masing2? Apa salahnya kalau mereka juga ada cita2, minat yang sama macam orang lain yang kononnya slim tu?


Dan adalah normal bila nampak orang badan besar sikit, mula label budak tu kaki makan benda2 berlemak. Itu yang badan camtu. Tapi camne kalo saiz dorang normal je. Just that rangka besar. Atau mungkin dorang tengah under certain medication, sebab tu badan naik. Camne tu kak?






Dan saya rasa adalah sangat tak adil bila orang sukati duk cap2 dia tu gemuk cam badak, cam gajah segala. Gemuk camne pun, dia yang usung badan tu. Tak kacau orang lain pun. So kalau dia pun tak kisah, boleh terima fizikalnya yang sebegitu, apsal orang lain nak bising2?



Salah kita ke kalo bermulut sumbing? Berdosakah kalau hidung penyek? Atau mungkin telinga capang, mata juling?


Skang da jadi trend pulak blambak cite yang sentuh bab ni. Halimah Jongang. Fatimah Juling. Dolah Hapak. Amende je la, cam takde benda lain da nak dijadikan subjek.


Kalau kita tak suka seseorang sebab pembawakan dirinya, itu lain. Itu kita kena cermin balik, sebab kita yang bentuk personaliti kita. At least masih boleh ubah. Tapi kalau kita tak suka seseorang itu sebab faktor fizikalnya, camne dia nak ubah? Its unfair.


Itu suma Tuhan yang bagi kot. Sumorang ada kurangnya. Siapa yang terasa diri dia sempurna sangat, bawak2 la ngucap sikit. Sumanya pinjaman je. Bukan hak mutlak kita pun.


Harap2 lepas ni, sebelum kita berani nak kuarkan pernyataan yang berbentuk hinaan pasal benda2 sebegini, beringat2 la sikit. Harini mungkin kita cantik, hidung mancung, kulit mulus. Kita duk bangga2, agungkan kecantikan kita. Takkan nak tunggu kena kemalangan, abes muka bercalar, berparut, hidung cacat suma, baru nak faham? Nauzubillah.


Mak pesan, jangan cakap kat orang lain benda2 yang kita rasa sedih bila orang lain cakap kat kita. Selagi mana boleh jaga hati orang tu, kita cuba2 la. Tak salah kalau kita cuba jadi sensitif sikit kan? Lets embrace ourselves. Kekadang kita tak puas hati, teringin nak jadi orang lain. Tapi fikir2 la, berapa ramai orang kat luar sana yang teringin nak berada di tempat kita. :)


Take care, wasalam. ;)




Tuesday, June 21, 2011

BudakBaruBelajar :)


Exam baru je abes. Semalam. And yes, mampu jugak nak bukak mata pukul 5.30 am. Paper pukul 8 am. Suhu 5 degrees. Bila cakap2 kuar asap. Bukan setakat cakap, hembus nafas pun da kuar asap. So jadi jakun jap duk buatbuat cam nafas guna mulut sebab excited tengok asap kuar. Sedih betul ngan prangai sendiri ni.
(T__T)


Moving on, exam da abes, so kita proceed dengan camne nak isi masa cuti ni. Saya da pasang niat dari awal. Abes exam, nak try bake Oreo Cheesecake. Sebab selalu tengok, teringin je. Da la sini tak jumpa2 Secret Recipe pon. So takpela. Try la bake sendiri. Ini my first time baking, tak pernah langsung la nak sentuh2 oven before this. Kat rumah parents ade oven ke tak pon saya tak sure. Urgh. Sungguh ignorant.


Okay, skang ni nak share ngan kawan2 cara nak buat cheesecake ni.


Blaja dari mana?


Kenapa dalam banyak2 versi Oreo cheesecake, pilih resipi ni?
Sebab ini resipi Oreo Cheesecake dari CheeseCakeFactory.


Kenapa Oreo, bukan New York or lain2?
Ikut suka la. Kecoh pulak.


So apa yang kita perlukan, nak buat cheesecake ni??





1/3 cawan unsalted butter (melted)
3 buku cream cheese Philadelphia
3 peket Oreo
(dalam gambar ada 4, sebab Coles buat promotion, so bli 4, guna 3 je)
1 cawan sour cream
3/4 cawan gula
4 biji telur
(putih + kuning, suma pukul skali)
1 sudu kecil esen vanilla


**Dalam gambar ada BBQ sauce, kicap, kacang dalam botol la mende la. ABAIKAN. Jangan masukkan sekali pulak okay.**






First skali, korang kikis buang krim kat tengah2 biskut Oreo tu. Sebab tak diperlukan. So tak payahla nak pening2 patut beli Oreo Vanilla ke Chocolate. Last2 buang krim, takde beza da pon.






Pastikan sour cream dan cream cheese tu kita biar pada suhu bilik je. Sebab kalau dia sejuk nanti keras. Susah nak gaul, campur dengan bahan lain. Silap2 terpelanting time nak mix.
(T__T)






Amik 2 peket Oreo yang da dikikis krimnya, masukkan dalam beg plastik yang kering. Patutnya guna plastik yang boleh seal tu. Tapi disebabkan saya takde, main amik je plastik tomato. Then, hancurkan sampai lumat. Ikut resipi dia guna yang benda giling2 yang mak guna nak buat kulit karipap tu. Pasal takde, botol jus prune housemate pun boleh. Ketuk2 sampai orang bawah complain. Selagi dia tak complain, ketuk kuat lagi.






Disebabkan hasil yang tak memuaskan, terpaksa beralih kepada botol sos cili. Boleh la. Lumat la jugak. Tetiba Farhah tanya,


"Izzi, kenapa tak guna blender je? Kan lagi senang."


Setelah bertungkus lumus mengetuk2, menggiling2 biskut tersebut, barulah keluar idea itu. Lenguh woooooo. Kesimpulannya, guna blender je. Lagi lumat, lagi senang. Make sure blender kering ye.






Amik 2 peket Oreo yang da diblend lumat tu, campur dengan melted butter tadi. Make sure guna unsalted butter ye. Gaul2, then letak atas cake pan. Saya guna pan yang diameternya lebih kurang 9 inci. Better guna pan yang ada clip kat tepi tu, yang bleh bukak tutup tu, so that bahagian tepi tak melekat2. Then ratakan adunan biskut dan butter tu sampai la jadi cam bawah ni.






Ikut suka la nak tebal mana pun crust tu ye. Kalau nak tebal, kena la hancurkan lagi banyak biskut dan tambah lagi sikit butter. Then masukkan dalam freezer skali dengan ikan, ayam suma. Sebab kita nak bagi dia sejuk dan beku. Tak la bercampur dengan adunan nanti.






Amik 3 buku cream cheese tu, kerat bagi jadi kecik2. Tambah gula. Gaulkan guna mixer. Awal2 memang susah gak sebab cream cheese melekit2 dan masih agak keras.






Da agak2 adunan tu da fluffy sikit, masukkan 4 biji telur yang da dipukul tadi. Mix lagi. Time tengah mix, jangan angkat tau mixer tu. Kalau tak, abes berterbangan la adunan korang. Mix mix sampai jadi cam bawah ni.






Pastu switch off mixer. Takyah mix da. Ketuk2 benda yang putar2 tu so that mana2 yang melekit kat benda tu masuk balik, tak la membazir.
Cream cheese mahal kot!
(T___T)






Pastu amik setengah peket Oreo, hancurkan. Jangan sampai lumat. Setakat serpih2 pun da cukup. Masukkan dalam adunan. Tambah 1 cawan sour cream. Saya malas nak ukur, nanti lekit. 1 bekas sour cream tu, saya masukkan 3/4. Then tambah sesudu kecil esen vanilla. Gaul2 bagi sebati. Then amik secalit, try rasa dulu. Kot2 masam ke, manis sangat ke, tambah2 la bahan ikut taste masing2 kay.






Da agak2 sebati dan serasi bersama tu, masukkan adunan atas Oreo crust yang da pun sejuk dan beku tadi. Lepas tu rata2 kan la sampai jadi cam bawah ni.





Masa untuk topping!






Ini optional. Saya amik the remaining setengah peket Oreo, hancurkan dan tabur serpihannya atas adunan tu. Ada sesetengah orang lagi suka tunggu kek abes bakar dulu, then hias dengan whipped cream dan baru tabur Oreo. Ikut sukati je la ye.






Haaaa, kan da penuh atas tu. Da agak2 puas hati tu, boleh la bakar da.






Bakar guna suhu 350 F selama 55-60 minit. Itu kalau oven biasa. Kalo oven gila cam saya punya ni, kena guna 130 C untuk 50-60 minit. Semalam dia makin gila. So kena kuarkan awal sebab perasan tepi2 kek da makin golden. Cuak gua.
(=_=)






Ini lepas dikuarkan dari oven. Biarkan pada suhu bilik sampai la dia sejuk. Lebih kurang sejam. Tak boleh masukkan terus dalam peti sejuk, nanti dia merekah2. Lepas da sejuk tu, bukak bahagian tepi bekas kek tu. Biarkan lagi dalam 10 minit. Lepas tu baru la masukkan dalam peti sejuk, biarkan sekurang2nya 4 jam. Sebab nak bagi dia keras elok, tak lekit2 time nak potong nanti. Peti sejuk bahagian bawah tau, bukan yang letak ayam tu.
(T__T)


Lepas 4 jam, cuba cucuk2 tengah kek dengan lidi. Da agak2 kek da keras dengan elok, boleh la potong. Tips, amik pisau dan letakkan bawah air panas, baru potong kek. Baru potongan bersih dan sharp.






Dan itulah dia, cheesecake saya! :D


Okay, takde la nampak cam Secret Recipe punya kan. But it tastes really good! Kasi la chance sikit, budak baru first time bake kot. Heeee.


Alhamdulillah menjadi kali ni. Sajasaja share resipi ni ngan kawankawan. Just in case ada yang nak cuba. Sebab so far, saya duk survey2 resipi Oreo Cheesecake, ini yang paling mudah. Selamat mencuba! :D


Kredit kepada kawankawan saya yang hot, Diyana and Farhah. :)



Saturday, June 18, 2011

HappyFathersDay! :D




A dad is someone who
wants to catch you before you fall
but instead picks you up,
brushes you off,
and lets you try again.


A dad is someone who
wants to keep you from making mistakes
but instead lets you find your own way,
even though his heart breaks in silence
when you get hurt.


A dad is someone who
holds you when you cry,
scolds you when you break the rules,
shines with pride when you succeed,
and has faith in you even when you fail.


You may have thought I didn't see,
Or that I hadn't heard,
Life lessons that you taught to me,
But I got every word.

Perhaps you thought I missed it all
And that we'd grow apart
But Dad, I picked up everything
It's written on my heart.

Without you, Dad, I wouldn't be
The girl I am today
You built a strong foundation
No one can take away.

I've grown up with your values
And I'm very glad I did
So here's to you, dear father
From your forever grateful kid. :)




**Ayah saya yang kiri skali tu ye. Yang baju kotak2 itu ayah orang lain okay.**



"A child looks up at the stars and wonders. Great fathers put a child on his shoulders and helps them to grab a star."



HAPPY FATHERS DAY, BAPAK!! :D





DemamExam


Da lama tak exam. Rasa nervous lebih pulak kali ni. Padahal baru first sem. Kalo first sem pon over camni, taktau ah final year camne. Heee.


Saya da abes 3 paper. Isnin ni last paper. Marketing.


Owh, btw, entah knapa skang ni keje saya makannnnnnn je manjang. Terasa nak munch benda. Tak kisah la biskut ke, buah ke, cornflakes pun jadi la.


Saya kuat makan buah pear la skang. Tapi itu tak kisah. Sihat.


Tapi yang risaunya ialah bila makanan ruji da berubah menjadi ................







Suma ni habis dalam masa 2.5 minggu. Gila tak gila tu?
(T___T)


Saya memang suka coklat. Gila coklat. Tapi kali ni, paling gila rasanya. Sebelum ni takde pulak camtu. Tak rasa muak.


Sebab tensi exam kah? Tu tak sure. Bak kata kawan saya semalam,


"Da suka bedal coklat tu ngaku je la. Takyahla guna alasan sebab tensi exam makan chocs."


(T______________T)



Tapi cuak gak, takut2 jadi habit.


Chocs sini banyak jenis. And murah la jugak. Tu yang nak try segala. Tetambah kalau ada sale. Sekotak tu 3aud. 2 for 5aud. Lebih kurang RM15. Itu yang kalau beli berpasang-pasangan tu.


Ni pun silap2 petang ni gi beli lagi sebab yang kotak last tu tinggal sederet je lagi. Pastu abes da.


Btw, cashew tu tak sdap sangat. Hazelnut sangat best. Heeee. :D


Insaf2 la sikit Izzi. Takpela. Agak2 da nak 2-3 bulan balik umah, saya kuruskan diri ye. :)