Thursday, November 24, 2011

AreYouSingle?


Sekarang ni saya da jarang terasa nak chat dengan kawan lama. Dengan cikgu skolah lama. Dengan orang2 tertentu. Kekadang nampak je orang2 ni online, trus saya tukar jadi offline. Bukan apa. Tiap kali chat pun nak tanya tak jumpa laki menarik ke kat Aussie? Takde berkenan kat sesiapa ke?

BOSAN.


Bila jawab takde, nanti2 la, chill dulu, macam2 la telahan yang kuar. Memilih sangat ni, nak yang hensem je payah la, taste tinggi sangat ni, jual mahal sangat nanti kau jadi andartu dan bermacam2 assumption tak berasas yang lain.

DOUBLE BOSAN.




Waktu tadika dulu, saya suka sorang budak laki. Waktu tu saya 6 tahun. Dia pun sebaya. Nama dia Syafiq. Betul ke tak ejaan tu, saya pun tak pasti. Tapi dalam kelas, dia la paling perform. Maths paling pandai. Da la cute, ABC suma hafal. Iqra habis paling awal.


Time tu tiap pagi saya akan bangun awal pagi excited nak pegi tadika jumpa Syafiq. Saya suka pakai sandal bunga2, beg warna warni. Tiapkali Syafiq cakap beg saya comel, mesti saya blush. Deep down inside, saya tau sebenarnya dia nak cakap saya yang comel. Tapi malu la tuuuu. Sekali sekala apa salahnya nak rasa terlebih yakin diri kan? Heeee.


Bila tadika da nak habis, da nak masuk Darjah 1, saya setkan satu nazar. Saya nak bagitau dia saya suka dia. Berhari2 saya berlatih depan cermin. Hafal skrip yang sama.


Hari yang dinanti sudah tiba. Hati berdebar, terketar suara. Saya ingat lagi yang saya bagi dia Chupa Chup yang mak belikan untuk saya dan saya bagitau dia, saya suka dia. Dengan mata yang berpinar2, mengharapkan maklum balas yang positif, dia senyum mendedahkan gigi rongaknya dan cakap,


'Sudahla, aku nak balik, bas da sampai!'


Dan kelihatannya time naik bas tu, dia tengah seronok makan Chupa Chup tu. Da la hasrat hati tak berbalas, Chupa Chup pun dia bedal, boleh pulak dia slamba badak je naik bas macam takde apa yang berlaku. Tak toleh, tak ucap bye, tak cakap thank you pun bagi lollipop tu.
Sungguh kurang sopan.
*Down*






Membawa hati yang lara, saya pun pulang ke rumah. Petang tu Arif ajak main tuju selipar. Arif adik kepada kawan baik saya di Kedah. Saya join. Saya terjatuh. Arif tanya saya okay ke tak, sakit tak. Petang itu juga, hari yang sama, saya ubah fikiran. Suka Arif pulak sebab rasa dia macam caring. Dalam sekelip mata, suma benda berubah. Bayang Syafiq langsung hilang, tak rasa sedih da. Chupa Chup tu takyah cakap la, rasanya da slamat sampai kat loji kumbahan.
(=__=')


Saya rindu waktu2 itu. Life was much much easier. Bila suka orang, simply bagitau je. Orang tanak, terus ubah suka orang lain. Yang ada depan mata, itu je yang diutamakan. Takde nak rasa sedih, malu, menyesal, dan apa2 nak buat pun, tak payah nak pikir panjang.


Tapi itu zaman tadika. Hafal ABC, 123 pun da dianggap perform dan macho habis. Tapi sekarang zaman da berubah. Musim berubah. Manusia berubah. Begitu juga pemikiran kita.


Sekarang umur saya dah masuk 21. Hafal ABC, khatam Iqra dan sebagainya suda langsung tak bawa sebarang makna. Definisi 'calon suami' juga suda jauh berubah.


Dan ada masanya saya rasa kelakar bila memikirkan jauhnya beza dulu dan kini. Waktu kecil dulu, setiapkali saya suka siapa2, saya akan balik dan terus cerita dekat mak.


"Adik rasa adik suka Syafiq la mak. Dia kan, comey sangat. Dia pandai ngaji Iqra tau mak."

"Owh ya ka? Haaa, baguih la. Adik suka dia, dah tu adik kena la ngaji pandai2 macam dia jugak."



Tapi agaknya saya da jauh melepasi fasa tu. Sekarang da masuk peringkat yang lebih dewasa. Perkataan 'suka' atau 'rapat' mahupun 'berkenan' suda tak lagi dipandang remeh oleh mak.



"Mak, adik suka la dengan sorang ni. Nama dia Jacob."

"Jacob? Budak mana tu? Satu uni? Dia blaja course apa? Senior ke sebaya? Mana kenal dia? Da lama kenal? Baik ke tak? Tinggal mana? Dulu satu skolah ka? Apa hobi dia? Apa makanan kegemaran beliau? Muka dia macam Jacob Black? Dia layan movie Korea ka?"


Dan tentu sekali, soalan wajib yang mak akan ajukan ialah,

" Dia ada FB? Apa nama dia? Nak tengok sat."


Susah betul zaman skang. Mak ayah suma da pandai stalk FB. Yang tak tahannya, kekadang, ayah saya nampak gayanya lebih kenal kawan2 saya berbanding saya. Siap ingat mana sekolah diorang, tinggal mana segala. Sedangkan saya langsung tak pernah bagi perhatian.


Dan setiapkali keluar terms seperti suka, rapat dan berkenan itu dari mulut saya, setiapkali itu jugaklah mak saya akan nasihatkan supaya berkawan dulu dengan semua orang. Kenal dengan lebih ramai orang. Elak serius dengan sesiapa, takut2 nanti terjumpa yang lebih baik, tak pasal2 menyesal.




Tapi terbit dalam fikiran saya, kalaulah kita rasa da jumpa orang yang faham kita, yang mampu jaga hati kita, yang berkenan di hati, adakah wajar ditolak ke tepi, semata2 kerana rasa boleh jumpa yang lebih baik?


Dan kalau begitu, sampai bila agaknya baru kita dapat pastikan yang kita dah pun jumpa yang terbaik?


Dan juga, kalaulah hari ini kita tolak apa yang ada di depan mata kerana mahu kejar yang lebih baik, bagaimana kalau satu hari nanti kita tersedar dan mahu toleh ke belakang, kejar masa lalu kita, tapi sayangnya, 'insan terbaik' itu suda pun berpunya?


Make sense kan?


Saya percaya ramai rakan sebaya saya sudah pun punya buah hati masing2. Dan mana yang belum berpunya, masih melilaukan pandangan ke sana sini. Menambah kenalan, cuba kenal hatibudi dan sebagainya.


Personally, dulu saya selalu pertikaikan pandangan mak. Saya selalu guna hujah yang saya nyatakan kat atas tadi. Tapi satu hari, mak jelaskan satu skop yang tak pernah saya fikirkan. Tak pernah saya ambil perhatian. Tak pernah amik kisah pun.


Mak cakap, dalam mencari insan terbaik buat diri kita, pernah tak kita fikirkan sama ada suda layakkah kita bergelar insan terbaik buat orang lain?


Okay, mak tak cakap ayat seformal tu, but come on, you get my point kan? Heee.


Terdiam saya sekejap. Nak jawab, tapi taktau nak cakap apa. Nak mengaku da layak tapi terasa menipu diri sendiri dan mak. Bermula dari situ jugak, saya mula cermin diri. Slama ni saya selalu nampak kelebihan saja, saya jarang nak pandang kekurangan diri. Sebab nak elak rasa down. Sebab tanak affect self esteem.




Proses tu ambil masa. Perlukan keberanian. Nak mengaku kelemahan sendiri, bukan benda senang. Terutamanya orang yang egonya tinggi. Macam saya.


Dan mungkin jugak sebab tu saya tak berapa berani nak serius apa. Tunggu la dulu. Chill dulu. Saya nak baiki diri. Saya jenis yang percaya, masa tu akan datang jugak, selambat mana pun, insyAllah. Dan saya jugak jenis yang sangat percaya instinct sendiri. Kalau da ada nanti, adalah. Takkan nak main sebat je sesiapa semata2 sebab kawankawan lain da ada pasangan sendiri. Takkan nak main sebat sesiapa semata2 sebab nak ada orang temankan ke sana ke mari, teman nak chat sms call 24 jam sehari.


Pointless.


Tunggu je la dulu. Tak salah kan? And to those yang tak habis nak korek2 suma, takyah la susahkan diri sangat. Daripada bising2, kecoh2 buat assumption sendiri yang adakalanya berunsur fitnah dan menghiris perasaan orang lain, lebih baik kita doakan yang terbaik kan?
Take care, wasalam. :)



7 comments:

tipah said...

comel la kisah cinta izi mse bdak2 dlu..hehe..tp pape pon, i can't agree u more! setuju!!!!!! =))

Anonymous said...

setuju gile! i like ur mom lah! xpe izzi, jom doa dan tggu same2..

LordZarX said...

org Melayu cakap great mind think alike...ambe pn fikir gtu...untuk mendapat yg terbaik kita harus menjadi yg terbaik...slamat taun baru =)

Anonymous said...

meaningful and rationally-thought post,,keep it up. ;)

Anonymous said...

"dalam mencari insan terbaik buat diri kita, pernah tak kita fikirkan sama ada suda layakkah kita bergelar insan terbaik buat orang lain?.."

this sentence made my day.. tq

surf-fix @ ibnu marzuki.. said...

yup..so true to be true...^_^

IzziaraYusoff said...

tipah- heee. memori kisah luka tu. ahaha. thanks for ur support! :)

anony1- ayuh la doa sama2 ye. n i like my mum too! ahaha. :)

lordzarx-yup, thats very true. :)

anony2- thanks for ur support. :D

anony3- my pleasure. :)

ibnu marzuki- thanks for ur support. :)