Sunday, January 15, 2012

KerjaKerjaKerja


Saya balik Malaysia 20 November yang lalu. Saya akan balik ke Brisbane pertengahan bulan Februari nanti. Hari ni 15 Januari. So tinggal lagi sebulan la saya kat sini.


Kawan2 tanya buat apa sekarang sementara masih cuti? Makan banyak2 sebab takut nanti rindu makanan Malaysia? Spend time dengan keluarga? Cuti2 Malaysia? Atau mungkin bak kata kawan saya siang tadi, ke kau sibuk jalan2 usha laki Melayu sebab kat sana nanti tak ramai pilihan da?
(=_____=)


Nope. Saya kerja.


Yes, lagi sebulan nak balik, cuti suma skali tiga bulan. And yet, saya spend dua bulan tu bekerja. Sebulan je baru free nak buat apa2.





"Dah la jarang2 balik Malaysia, bila balik nak kerja je. Buang masa la weh, bek kau kuar lepak2 jumpa kawan suma."


"Kau da sempit sangat ke? Takat nak kuar, aku bleh blanja kau la babe."


"Come on la, AUD convert RM dapat banyak kot. Toksah la nak kerja sangat. Kekadang sejam lepas tu baru nak reply mesej. Mengalahkan PM."


"Asal aku text kau je, tengah keje, ajak kuar, takleh sebab kerja. Kau workaholic sangat nih awat? Mengalahkan nak kena tanggung anak kat rumah."



Bosan la dengar suma tu. Apa salahnya orang nak kerja? Rilek suda. Bukannya ajak teman kerja skali, in fact, tak kacau pon.
So, takyah la bising sangat please? :)


Yes, memang AUD convert RM bleh dapat banyak tapi masalahnya AUD kat Aussie. Bila balik Malaysia, ada CIMB saja. So stok AUD memang sempit la. Sorry kekadang lambat reply Whatsapp, BBM, atau text takleh kuar sebab kerja and all, bukan sengaja, ada masanya memang banyak keje sikit. Bukan takmau kuar dengan kawan, cuma masanya tak kena. Nak buat camne, memang ada working hours kena ikut. Kalau boleh chow camtu je, da lama buat da.


To be honest, saya kerja sebab banyak benda. Tapi salah satu sebab utamanya ialah saya bosan kat rumah. Saya anak bongsu. Adik beradik suma da kahwin, kerja segala. So kat rumah tinggal la ayah saya yang aktif golf dan mak yang kerap pergi ke kelas agama segala. So balik2 tinggal sorang kat rumah. Takde apa nak buat. Balik2 on FB, tengok Youtube. So dari saya duk ternak lemak kejap2 bukak fridge, telan ini itu, baikla saya kerja. Sedikit sebanyak, bila saya kerja, saya senang sikit nak tido sebab letih. Kalau tak, pukul 2 AM pon mata segar tak reti2 nak lelap.


Selain tu, bila kerja ni, kita dapat gaji. Dan terusterang, saya rasa lain betul bila pegang duit sendiri. Dulu time sekolah, hari2 mak bagi duit beli makanan time recess, nak beli barang mintak duit dengan mak ayah, nak beli baju baru suma mintak lagi. Time tu, duit keluar selaju mana pun tak bawak kesan pada saya, sebab saya cukup sedar yang keluar tu duit orang, bukan duit saya.
So why bother?




Tapi bila da kerja, dapat duit sendiri, kita lebih hargai nilai duit tu. Rasa sayang nak spend, sebab kita tahu duit tu asalnya dari usaha sendiri. Takde nak guna duit tu untuk beli benda2 mengarut, yang saya tak perlukan sangat pun. Biasanya kalau ada pon, saya akan guna duit gaji untuk beli barang yang saya da lama aim.


Saya mula kerja sejak habis SPM dulu. My first camera phone pon dibeli guna gaji yang saya dapat time kerja lepas SPM tu. Tiap kali masuk gaji, satu perkara wajib buat ialah blanja parents makan apa2 dorang nak. Susah nak gambarkan rasa puas bila dapat spend duit sendiri untuk beli barang2 yang kita da lama nak. Rasa puas dapat guna duit sendiri untuk belanja orang2 yang kita sayang.


Sebab tu jugak kekadang bila keluar dengan kawankawan ke shopping mall, saya rasa menyampah bila tengok bebudak sekolah baya Form 3 or 4, nak kerek2 show off hp masing2, hisap2 rokok, dating kuar tengok wayang, makan tempat mahal2 bawak gf segala. Nak show off apanya, itu suma guna duit mak ayah kot. Kalau tak puas hati, tolong tanya bf awak, mana dia dapat duit nak bli rokok, blanja awek makan Old Town, Madam Kwan, lepak Starbucks segala? Memang menabung, atau bekerja atau mungkin sekadar kerja korek wallet, purse mak ayah?


Kalau jawapannya sama dengan pilihan ketiga tadi, alamatnya muka tu tak payah la bangga dan kerek sangat okay, kelakar la adik oi. :)




Plus, bila kerja ni baru la diri berdisiplin sikit. Kalau ikutkan waktu dulu, pantang cuti je, pukul berapa baru nak masuk tido. Esoknya matahari da tegak baru nak bukak mata. Kalau kat rumah, kalau sampai pukul 9.30 am tak bangun lagi, mak akan masuk selak curtain and tingkap tu luas2, tutup aircond segala, bagi terasa panas terus laju je bangun mandi. Tapi sekarang saya masuk kerja pukul 9 am. Saya pulak jenis mandi lama, baju kena iron dulu takmau kedut and so onnnnn. So, mau takmau kena la bangun jauh lebih awal. So that tak lambat, tak rush, baju tajam cam pisau. Semangat iron padahal by tengahari da kedut seribu da. Heeee.


Memang la susah sikit nak kuar dengan kawan, free time terhad. Tapi bukannya hari2 nak jumpa kawan. Sekali sekala on weekends okay la kan? Still dapat spend time dengan family. Plus, I need to save more sebab salah satu aim saya untuk 2012 ialah save duit so that plan nak travel dengan kekawan dapat dilaksanakan dengan jayanya. Heee. Plus, mak ayah pon tak halang saya kerja sebab nak saya berdikari. Tak la saya bising je memanjang pasal bosan duk rumah. In a way, bila kerja dapat improve communication skill sebab kena berurusan dengan orang lain. Latih diri dengar arahan. Latih diri keluar dari comfort zone. Sebab tu saya suka.
Tak salah kan? :)


Orang lain takmau kerja, it's up to them. Tapi tak payah la nak kritik2 orang yang pilih untuk bekerja. Bukan sebab nak kena sara anakanak kat rumah. Sekadar untuk kepuasan diri. Dan apa salahnya kalau ianya membawa lebih banyak kebaikan berbanding rasa letih dan mungkin kekurangan masa terluang untuk keluar dengan kawankawan. Nanti bebila da free, kita kuar la sampai korang rasa muak da nak kuar dengan saya. Text la sampai tercabut jari pon nescaya time tu saya akan reply right away, kita chat la sampai battery hp habis ye. Heeee. Till then, please be more understanding. I would really appreciate that. Thank you. :)


Take care people. Wasalam. :)



4 comments:

Kecik Cicero Elnino said...

1st. hehe
btw, tl;dr!

Akmal Azman said...

agreed with all the reasons..
sebab tu la keja lepas SPM, nak belajar cari duit sendiri, baru puas.. :)

LordZarX said...

well said...susah nk tgok anak muda sekarang yg bersusah2 keje dpatkan duit

Anonymous said...

Hi how are u now?it has been so long we never talked..have i been forgiven?or still u dont want talk with me?---ariff