Wednesday, February 8, 2012

KawanKawan


Dari kecik sampai ke besar, mana2 saya pergi, saya mesti akan ada sekumpulan kawan pompuan yang sekepala dengan saya. Dah tu bila da ada se-group macam tu, pergi mana pon nak sama2, ada masalah atau khabar gembira pon mesti cari orang2 ni, dan satu lagi, kalau ada barang baik call kawan2 ini untuk share sama2. Barang baik dalam erti kata lain ialah contohnya bila kita baru balik outing dan beli banyak2 makanan sedap. Ataupon ada orang bermurah hati nak belanja kita apa2 sebab nak bagi kita rasa cam "Awwww, sweetnya" but instead, kita call sumorang dan lahap makanan tersebut tanpa sebarang perasaan.


Tapi bagi saya, kawan2 ni jauh lebih besar maknanya, bukan takat share makanan je. Inilah orang2 yang saya anggap keluarga kedua. Malah ada sesetengahnya da saya anggap macam adik beradik sendiri. Berada di dalam kelompok orang2 ini membuatkan saya rasa selamat, terjamin, dan mereka ni la yang selalu ingatkan saya tentang benda2 kecil yang ada masanya saya terlepas pandang. Bila rasa down, orang2 ni la yang tahu camne nak buat saya tersenyum balik.


Sorang kawan laki saya pernah bertanya, kenapa pompuan suka ada puak sendiri? Nak ke mana pon dengan puak tu, nak buat apa pon mesti nak sama2. Adakah sebab nak timbulkan cheerleaders' effect? Bila ramai2 baru terasa hot, dapat tarik perhatian ramai orang?


Lawak bila ingat balik soklan tu. Ada ke patut bila ramai baru terasa diri hot,
baru terasa orang pandang.
(=___=')


Kata orang opposite attracts. Betul. Kalau ikut fitrah, memang begitu la nampaknya. Tapi ada sesetengah perkara, lebih best kalau diceritakan dan dikongsi sesama pompuan. Dan terusterang, saya cukup mudah terima nasihat dari kawan2 rapat pompuan saya berbanding ahli keluarga sendiri. Sebab orang2 ni paling dekat dengan diri kita, orang2 ni yang paling boleh relate dengan situasi kita. Itu yang best.



Situasi 1



Kawan2 ini sangat membantu dalam menaikkan keyakinan diri dan sedarkan kita tentang kelebihan diri, terutamanya bila nak buat benda yang jarang2 kita buat, atau mungkin benda2 yang kita tak pernah terfikir pon nak buat. Terutamanya bila wujudnya persaingan, pompuan ni biasanya mudah terasa rendah diri, rasa yang pihak lawan jauh lebih baik berbanding dirinya walaupun hakikatnya, dia layak je. Saja ngada2 nak dengar orang puji baru rasa motivated.





Bila kecik...


Anna : Awak, kite tak confident la nak calonkan diri untuk jadi Penolong Ketua Darjah tahun ni. Kite rasa mesti sumorang undi Fira. Sebab kite tak cukup lawa. Cikgu2 pon suka dia.


Amy : Fira?? Euwww. Tolong la Anna, Fira tu tak lawa mana. Serius kite rasa awak lagi lawa. Mesti awak menang punya. Kat FB kan kawan awak lagi ramai dari dia even cikgu2 pon add awak. Gambar awak pon ramai orang like banding dengan dia.



Bila besar...


Tina : I suka Faizal. Tapi I rasa Faizal cam tak pandang I je. Lagipon ramai suka dia. Even Siti, Ratu Kolej 2011 tu pon suka dia. Memang takde punya la dia nak pandang I yang biasa ni.


Jenny : Siti tu menang sebab dia anak juri okay. Dia tak cun mana la. U lagi menarik, like seriously. Da la U pandai main tenis, baik, suka senyum. Give it a try la. I rasa Faizal tu memang suka U, tapi dia saja jual mahal.



Situasi 2



Dan bila sebut saja pompuan, memang takkan dapat lari dengan aktiviti seperti beli belah, kumpul kasut, beg, baju, makeup. Dan kebanyakan pompuan suka bawak kekawan mereka untuk temankan semasa shopping sebab nak tanya pendapat mereka. Dan kekadang, tak kisah la berkenan camne pon terhadap satu2 barang, tapi once kawan cakap tak sesuai, terus hilang rasa minat tadi. Turn off.





Siti : Fatin, cuba U tengok jap seluar ni okay tak? I suka la fabrik dia lembut, rasa sesuai. Plus dia menonjolkan ilusi seolah2 kaki I nampak panjang dan slim. I jugak suka design dia yang ala carrot cut ni sebab buat i nampak cam model. Don't you think so? I nak beli la. Cantik, I likeee!


Fatin : Siti, U nampak gemuk bila pakai seluar tu.


Siti : Erk. Okay. Abang, nah amik balik seluar ni, tak jadi beli. Sapa la yang cipta seluar camni, tak cantik langsung! 



Situasi 3



Dan harus diingatkan pompuan jugak memang sinonim dengan emosi yang agak sukar dikawal. Asal ada yang cari pasal, laju je nak naik panas. Walaupon kekadang tu, bukannya ada kena mengena pon, tak kacau kita pon, tapi kita pulak yang marah, emo lebih. Konsepnya lebih kurang cam cari pasal dengan sorang, secara tak langsung cari pasal dengan the whole pack. Cam pakej la. Heeee.





Diyana : Over, kau tahu tak tadi kan, aku ngah beratur nak beli nasi goreng kat kafe. Pastu tetiba Tipah datang potong line. Selamba je, sorry pon tak cakap. Berasap je.


Over : Seriously?? Apa kes Tipah tu? Sukati je potong2 line orang! Sian kau, penat2 beratur, tetiba sesedap rasa je dia potong. Nyampah aku.



Itu la realitinya. Mungkin tak la sekejam atau seover contoh yang diberikan. Tu suma exaggerate je lebih. Tapi jujurnya, pengaruh yang dibawa oleh kawan2 pompuan ni memang kuat. Sebab tu jugak la kekadang saya lagi suka shopping sorang. Sebab dulu pernah sekali, saya tak bli satu baju tu sebab kawan cakap tak lawa, sekali lepas balik asyik teringat je. Menyesal tak beli. Tapi pape je la. Baju je pon. Heee.


Ada masanya, kita ada tendency untuk mudah percaya dan pegang pada kata2 kawan berbanding diri sendiri. Macam biasa, suma perkara ada kebaikan dan keburukan sendiri. Pilihan sentiasa ada cuma terpulang kepada diri sendiri untuk pilih mana yang dirasakan patut diterima dan mana yang seharusnya ditolak. Tapi sayang macam mana pon kat kawan, family tetap paling atas sekali dalam priority list.


~~An ounce of blood is worth more than a pound of friendship~~
(Spanish Proverb)


Take care, wasalam. :)


2 comments:

tipah said...

amboi2..gne nama tipah nmpk? hahah..

atep said...

cheerleader effect,haha. mesti tgk series HIMYM ni,.