Thursday, January 12, 2012

LainOrangLainRagam


Loner. That's how I describe myself, at times. Taktau camne nak explain tapi ada masanya, kita terasa nak duduk sorang. Terasa nak shopping sorang. Terasa nak pergi kedai, minum sorang.


Kekadang saya suka duduk sorang ni. Sebab bila saya sorang, saya lebih observant, lebih ligat berfikir. Saya suka perhati gelagat orang. Sebab bagi saya perangai manusia ni macam2 jenis. Menghiburkan. Complex. Unik. Dan kekadang kelakar.




Saya rasa masyarakat kita ni mostly suka live in denial. Mungkin sebab kita dibesarkan dalam komuniti yang tak begitu terbuka bila berdepan dengan isu sensitif. Kita pilih untuk ubah topik. Ada yang lebih suka jaga hati orang, biar dia yang sakit. Ramai jugak yang lebih suka pendam dari luahkan. Lebih suka elak dari bersemuka. Tapi bila bab pujian, kita yang laju je dongak kepala. Bila dikecam atau tersilap langkah, mula tunduk dan tuding jari ke arah orang.



PERTAMA



Suka buat conclusion dan assumption sendiri, pandang rendah orang lain, balik2 nak menang, dia saja yang betul.


Last week, ada sorang ibu berbangsa Melayu datang ke pusat tuisyen. Nak masukkan anak perempuan dalam kelas persendirian, subjek Add Maths. Katanya anak dia pandai tapi taktau kenapa sejak masuk Form 4 jatuh merudum. Dia syak cikgu tak pandai mengajar sebab katanya anak dia memang bagus, pandai. Saya cadangkan seorang guru lelaki Melayu. Cikgu sekolah. Memang ajar Add Maths Form 5. Si ibu tak mahu, dia nak cikgu India atau Cina. Sebab katanya cikgu Melayu tak pandai kirakira, subjek bahasa boleh la. Nanti anak takde improvement.


Ridiculous.


Kalau da namanya cikgu, siapa kita untuk label dia tak pandai? Kalau tak layak, camne sekolah menengah boleh ambil cikgu tu bekerja? Nak jadi cikgu, ada exam2 yang dia kena lepas, baru dapat recognition tu. Teori apa tu makcik? Bagi saya, jangan disalahkan cikgu. Cikgu bagus mana pun, bangsa apa pun, kalau budak tanak belajar, pemalas, memang takyah harapkan improvement.


Tapi biasala, mana mungkin salah anak, anak makcik la yang paling bagus dan tiptop. Pelik kan? Kalau da bagus sangat, buat apa nak hantar tuisyen? Bila anak cemerlang, kita diangkat2 sebagai ibubapa yang cemerlang, anak suma berjaya masuk uni dapat keputusan gemilang, terbilang, sembilang segala. Tapi bila anak tunggang terbalik, result penuh gagal, tuduh cikgu pulak yang sengal. Tak adil kan?



KEDUA



Gila glemer, bajet diri ramai peminat, terasa sumorang nak stalk kau.




Sedih nak cakap pasal gila glemer ni sebab dulu saya lebih kurang camtu jugak. Saya mula ada FB sekitar November 2009. Da lama kawan2 saya ajak buat FB, tapi baru nak buat. Sebab apa boleh terbukak hati? Sebab saya nak ramai orang wish saya waktu birthday. Approve sumorang sebab nak ramaikan friends dalam list. Lame gila bila pikir balik.

(T_______T)


Lagi satu kekawan, saya tak paham bila ada orang yang terasa kita ni suka sangat la nak stalk dia. Kelakar la. Contohnya camni,


Situasi 1


"Weh, migraine ko camne skang?"


"Eh, mana kau tahu aku migraine sgala? Kau stalk aku ek??"


"Lorh. Kan kau yang tulis status FB ko semalam? Terpampang kat newsfeed. Balik2 kuar profile picture kau duk buat muncung2 tu, kejap2 update status. Tak sempat nak kuar feed dari orang lain. Penuh dengan kau je."


Situasi 2


"Weh, best tak cite Ombak Rindu ko tengok aritu?"


"Eh, mana kau tahu aku tengok Ombak Rindu segala? Kau stalk aku ek??"


"Lorh. Kau gak yang duk menggatal check in kat suma tempat. Pastu buat2 pelik apahal orang tahu kau gi mana pulak da. Silap2 kalau bleh, masuk kedai runcit beli garam pun kau nak check in."



KETIGA



Sanggup berkorban nak tolong orang, last2 susahkan diri sendiri. Mintak nasihat, kita beri, tapi dia tolak, ikut cara sendiri, kononnya nak amik risiko, pastu bila tak menjadi, lari2 cari kita nak mengadu nasib.


" Weh, Siti mintak pinjam RM50 dari aku semalam. Masuk kali ni da kali keempat da dia pinjam dari aku. RM200 aku dulu pun dia tak bayar lagi. Kau rasa patut bagi tak?"


"Ikut kau la. Tapi kalau aku, aku tak bagi kot. Pasal da 3 kali dulu pon tak bayar2, bukan seringgit dua, beratus da. Tak percaya ah aku."


"Takpela. Aku pinjamkan je la. Tak reti la nak cakap tak boleh. Aku segan dengan dia. Takpe2, aku rasa kali ni dia mesti bayar."


Selepas sebulan,


"Weh, dia tak pulangkan weh. Aku takde duit nak bli buku, aku mintak la dia pulangkan. Dia bleh tak mengaku cakap mana aku ada pinjamkan apa2. Nyesalnya. Weh, ko tolong ah sound dia."

"Bukan aku takmau tolong. Aku da pesan, kau yang takmau ikut. Da tau perangai dia camtu, gatal bagi pinjam. Skarang jadi camni, datang ngadu kat aku nak buat apa."



KEEMPAT



Kekadang, manusia jugak sangat simple tapi kita yang pilih untuk putarbelit, fikir jauhjauh without a solid reason.




Contohnya, kekadang kita tengah Whatsapp dengan orang. Whatsapp pulak tengah2 malam. Kawan pulak jenis tido awal. Tapi of course la, awal2 dulu mana la kita tau dia jenis tido awal ke tak. Sekali tengah balas2 mesej, dia tak reply2 da. Yang kita ni duk la pikir nape dia tak reply ni, sebab dia terasa hati ke? Kita salah cakap ke? Kita pun ulang2 la baca mesej2 yang terdahulu, nak check kot2 ada tersalah sebut apa2 yang mungkin buat dia sakit hati. Risau tak tentu pasal. Padahal kawan kita tu da lama tido berdengkur tak sedar hp da jatuh atas lantai da pun. Benda kecil camni pun kekadang boleh sebabkan salah paham.



KELIMA



It's all about the looks and money. Mulut cakap lain. Tapi end up hati pilih lain.


"Aku kalau nak cari gf, aku akan tengok personality, muka tak elok takpe, janji perangai bagus."


"Kau tak kenan ke kat Paujiah tu? Aku tengok dia cam minat kau je. Dia baik. Pandai."


"Paujiah?? Kau buta ke apa? Muka penuh jerawat, tanak aku."



KEENAM



Kekadang jugak, susah nak duga apa sebenarnya maksud satu2 percakapan tu. Kompleks. Betul2 maksudkan atau sekadar main2? Ada masanya, kita sendiri tak paham apa yang mereka fikirkan, apa yang mereka mahukan sebenarnya.




Saya ada seorang kawan pompuan. Kawan sejak sekolah dulu. Tiapkali jumpa dia akan tanya,


"Kau tengok aku sekarang, kau rasa aku gemuk tak?"


Dan saya akan jawab tak gemuk, dia je trasa cam gemuk padahal tak. Sekali dua, memang la kita boleh layan. Tapi kalau da kejap2 pun nak tanya camtu, muak la. Dan ada sekali tu, sebab da malas layan, saya cakap kat dia,


"Ya Allah, tak habis lagi dengan gemuk kau tu. Ye la ye la, amik la. Aah, kau gemuk. Puas hati da?"


Tetiba dia jawab,


"Kau ni sampai hati kau Izzi. Kalau ye pun kurus, tak payah la cakap orang lain camtu. Kau baik kot dengan aku, tak sangka kau pikir camtu. Nape tak bagitau dari awal. Aku da agak da, aku tahu la aku gemuk."


YA ALLAHHHHH!!! Apalah masalah kawan aku sorang ni sebenarnya?
(T_____T)


Susah nak baca perangai orang. Kekadang kita ingat A, dia nak B sebenarnya. Mungkin sebab tu jugak orang selalu cakap kita tak dapat nak puaskan hati sumorang. Sebab masing2 ada perwatakan dan expectation yang berbeza. Tapi takpela.



“I do my thing and you do yours. I am not in this world to live up to your expectations, and you are not in this world to live up to mine. You are you and I am I, and if by chance we find each other, then it is beautiful. If not, it can't be helped.”
~~ Frederick Perls~~



Tak kisahlah perangai camne pun, disebabkan perwatakan yang berbeza2 sesama kita ni la yang sedikit sebanyak mencorakkan hidup kita. Kasi warnawarni sikit. So senyum2 la selalu. Dan jagalah diri. Sebab kalau kita tak jaga diri bebaik, siapa lagi nak jagakan untuk kita. Heee.
Wasalam. :)




2 comments:

Anonymous said...

Minta tulis atas blog cik. Nasihat untuk saya dan semua.

"Hidup kita adalah sebagai pengembara." Masa sebenarnya tak banyak untuk kita melakukan perkara yang tak berfaedah. Buat sesuatu perlu fikir baik buruk dan meletakkan perkara yang benar sebagai panduan. Samalah seperti kisah Lukman hakim & anaknya ketika mereka menunggang keldai dan ditegur oleh masyarakat setempat - Buat itu salah, buat ini pun salah.

"jikalau org yang telah mati diberi peluang untuk kembali, pasti mereka mahu membeli segala masa yang dibuang oleh sekalian manusia hanya untuk kembali mengingatkan diri kepada Allah"

Kasihlah ibu bapa kamu:)

Blogger said...

If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you have to watch this video
right away...

(VIDEO) Text Your Ex Back?