Thursday, January 13, 2011

SayaSayangFasha


Mulut. Anggota ni cukup berguna bila kita nak makan, nak berkomunikasi. Tapi bila tak dikawal, macam2 perkara tak diingini berlaku.


Kata orang, setiap patah perkataan yang kita tuturkan, pun sudah cukup untuk gambarkan keperibadian seseorang. Dan biasalah. Orang kita. Hebat sungguh bab pertuturan ni. Sampai kadangkadang tak sedar dah jatuhkan diri sendiri. Malukan diri. Dan jatuhkan orang.


Kadangkadang, bersuara itu lebih baik dari diam. Tapi dalam sesetengah situasi adalah lebih baik untuk tutup mulut dari keluarkan pernyataan yang bakal memakan diri.


Apa yang saya tengah cakap ni?


Pasal isu Fasha Sandha pakai bikini di Bali, Indonesia.



Kalau awak rajin baca blog ni dari dulu, awak akan tahu yang saya bukan peminat Fasha. Dan kalau nak lebih tepat lagi, saya memang anti Fasha ni. Tajuk pun da cukup sarcastic. Tapi dalam hal ni saya tumpang simpati dengan Fasha. Bukan sebab saya nak defend dia memang tak bersalah pakai bikini, gila apa. Tapi sebab orang lain pergi burukkan lagi nama dia sedangkan dia seboleh2 diam diri sebab nak biarkan kontroversi reda.


Semalam dan hari ni, ayah belikan Kosmo waktu dia keluar sarapan. Dan duadua hari, kisah muka depannya sama. Pasal Fasha Sandha yang dikatakan melarikan diri sebab segan gambar dirinya berbikini disebarkan di Internet. Gara2 kawan yang ikut bercuti tu pegi upload kat FB. Kesian kawan dia. Baru nak bangga dapat cuti2 Bali dengan artis. Tiba2 dikecam hebat sebab berbikini pula. Oh mannnnnn!


Tapi saya agak kagum cara Fasha handle konroversi dia. Mudah. Guna konsep cliché,


‘NO COMMENT’.


Ye la, apa komen yang sesuai pun untuk back up dia kalau da tratangtang salah berbikini di khalayak umum camtu. Tapi tahniah, ada jugak kawan dan mak Fasha yang amik jalan yang lebih best. Nak jugak kononnya tunjuk pandai. Kononnya nak bersihkan nama baik Fasha ni, tapi sebenarnya tak sedar, makin teruk reputasi aktres ni dek pernyataan mereka.


Kenapa? Meh saya bagi sneak peek apa yang tertulis dalam Kosmo arini.


Tajuk saja pun da rasa kelakar,


Cemburu Punca Fasha Berbikini di Bali.


Nak gelak jap ek. Muahahahahaha. :D


Penjelasan kawan Fasha :


Jejai pergi ke Jepun selepas pemergian Nora Danish, Rayqal dan keluarga Jejai terlebih dahulu sekitar awal Januari tahun ini.

Tindakan Jejai itu dikatakan telah menyebabkan Fasha, 27, terasa hati dan kerana itu, dia bercuti ke Bali untuk menghibur hati bersama rakanrakannya. Di sana Fasha berbikini di pantai bersama rakanrakannya.

** SO? Apa JUSTIFICATION yang membenarkan dia berbikini? Sebab dia sedih, cemburu. Jadi sebab tu takpe la dia nak berbikini. Baru rasa kurang sedih sikit. Mende je la.


Itu tak kisah lagi. Bila mak Fasha interfere, ini saya rasa kelakar. Tak membantu langsung.



KOSMO : Bila Mama mula2 sedar tentang kontroversi Fasha berbikini di Bali itu?

MAMA : Saya dapat tahu selepas kakak Fasha, Baby beritahu mengenai isu tersebut yang mula diperkatakan di Internet. Apabila isu tersebut mula2 dilaporkan Kosmo! Pada 10 Januari lalu, saya buat tak kisah kerana ingat ia akan reda tetapi nampaknya semakin berpanjangan. Sebagai seorang ibu, saya malu dan sedih kerana ia seolah2 menunjukkan saya tidak memberi didikan agama kepada anak saya.


** Ayat last tu betul. Bingo! 10 markah untuk mama. Tapi kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau selepas itu, ternyata berlawanan dengan hujah di atas.



KOSMO : Apa komen Mama mengenai perbuatan Syazwani meng’upload’ gambar percutian Fasha di Bali?

MAMA : Saya memang kurang selesa Fasha bersahabat dengan dia sejak sekolah menengah lagi. Saya minta maaf bagi pihak Fasha. Pada saya, Wani tak sepatutnya upload gambar2 tu meskipun untuk tujuan seronok2.


** Persoalannya sekarang, bukan salah Wani tu upload gambar. Dia nak tunjuk gambar dia bercuti. Kita pun kalau ke mana2 melancong, selalu saja upload gambar kenangan. Hanya sebab Fasha join dan berbikini, Wani tu bersalah sebab upload gambar dia bercuti. Problemnya, apa masalah Fasha nak pakai bikini? Kalau tak pakai, takde la orang pertikaikan. Kutuk Wani tu cam anak dia angel. (-_-)



KOSMO : Apakah pandangan Mama tentang imej Fasha berbikini?

MAMA : Kalau di sana (Bali), tak kisahlah tetapi jika di Malaysia memang tak bagi pakai. Kami pun selalu mandimanda di sini tapi Fasha hanya pakai baju T dan seluar panjang. Kami sekeluarga pernah bercuti di Phuket, Thailand sebelum ini dan Fasha pakai pakaian yang sama tetapi tak masuk surat khabar sebab kami tidak upload gambar itu.


** Waowwww. Kalau di Bali takpe nak pakai bikini. Di Malaysia tak boleh. Sebab apa ek Mama? Sebab Allah cuma ada di Malaysia? Takde di Bali? Wrong answer Mama, minus 10 markah tadi!

Plus, katanya Fasha pakai yang sama juga di Phuket sebelum ni. Maksudnya mak dia da tau pasal hal ni, and yet, takde nak larang. Siap sokong dengan tak upload gambar, so takde la sape2 tahu pasal anak dia berbikini. Takde la anak dia dihurung kontroversi. Baiknya family dia. Sportingnya. Tak macam Wani. Jahat, pergi upload gambar tu. Kesian anak Mama, tak pasal2 orang pandang slack kan? Teruknya Wani. Mama jugak yang terer. (-_-)


Nasib baik Mama tampil untuk bersihkan nama Fasha. Sangat membantu.

*Just in case ada yang slow, ni hanya sarcastic*


Mana taknya? Bila baca respon dari mak Fasha ni dan bandingkan dengan ayat asalnya yang mengatakan dia malu dan sedih takut2 orang salah anggap dia tak beri didikan agama secukupnya pada anak beliau, apa yang korang rasa? Dan rasanya, usaha untuk kononnya pertahankan nama baik (still baik ke?) Fasha ni, berhasil dan berbaloi ke?


Saya rasa, daripada nak tunjuk pandai, keluarkan pernyataan2 macam di atas. Baik diam. Fasha dah diam. Diorang ni pulak pandai2. Nak sangat keluar paper, last2 nama Mama, Fasha sekali dengan kawan2 dia terpalit sama, makin teruk reputasi.


Kelakar betul. Walaupun description blog ni kadangkadang bersuara lebih baik dari diam. Tapi dalam kes macam ni, tutup mulut lagi bagus dari menceceh tak tentu pasal.


Saya rasa diorang patut contohi Siti Nurhaliza. Waktu kontroversi Sharifah Aini dengan Siti bergaduh pasal kes fitnah, takde pun Siti keluarkan sebarang komen. Begitu juga keluarga Siti. Last2 kes berakhir dengan baik, tak ada pertelingkahan berlaku. Tak ada siapa yang dituding2 jari, dijatuh2kan maruahnya. Ini, Fasha dah diam. Timbul pulak orang2 lain nak masuk campur. Buat spoil saja. Ish3.


Sabar je la Fasha ek. Takpe2, Izzi still sayang Fasha.

*tepuk2 bahu Fasha sambil buat muka caring*



28 comments:

Anonymous said...

izzi! terbaekkkk! ko patut jadi siti jarum!! hahahaha~

Haq Mohaidin said...

burung helang dalam gambar tu pon nyampah tgk fasha sanda, inikan pula kita manusia

Sasya Suhaimi said...

xtau nak cakap ape da.sumpah terbaek!!!

IzziaraYusoff said...

anony- thx. aku takmau la jarum2 ni. :D

haq- aah la, aku bru prasan burung tu tak pndg dia. :D

sasya- thx sasya. :DD

JUEK said...

euu fasha sha shaa ! saye tak suka betul sama diaa :>

halimaton said...

ton slalu je pakai bikini.... noor x marah pon...

IzziaraYusoff said...

juek- ye, sama la kite. :D

ton- takleh blah btol. ahaha. ko lain kes. plus, mana kita pnah publish gmbr tu. shhhhh. ahaha.

Anonymous said...

eh jap2..
ak xsuke sgt r entry ko nie izziara.
asal ko nk sibuk2 pasal org.
mcm ko tuh bek sgt jew.
xkira la artis ke apa ke.
x yah la nk ambik tw.
sebelom nie ak tgk entry ko sume mcm ko tuh bagus sgt.
nk ckp pasal Islam sgt kan ko rasa ko dpt pahala ke mengaibkan org kap blog ko???

IzziaraYusoff said...

anony- aku da lama tggu2 komen cmni sbb slama ni komen y baik je aku slalu dgr. n aku tak pnah rs aku baik gila pun. aku just tulis apa y aku fikir n rasa. sj share bnd2 y buat org brfikir,mainly bnda2 y buat aku brfikir. jd tak hairan la kalo ade y rs suka but at the same time ade y tak suka.sorry kalau post2 aku tak kena dengan taste ko. tp maaf, aku akn trus tulis psl bnd2 y aku trasa nak share. anyhow thx anony. :)

karipaptelur said...

gile kan.tuh baru jeles sbb bf die gi holiday ngan nora danish..kalo bf die rujuk balik ngan nora danish aku rase silap2 beliau boleh wat porn video..hahaha!!

*mmg annoying btol la annoy nih..dah nme pon diary ske hati la nk tulis ape pon..nk bace sudah,xnk baca blah.

esah said...

karipaptelur, aku sokong kau.aper mslh anony tue? kalau tak suke jgn bace. tue pun ssh ker? ntah2 kau yg tulis msg bangang kat kwn aku seorg nie. izzi, ptt fire je dier, tak pyh nak jwb baek2 cm tue laen kali.

izzi, point2 u in this post sgt mengena, sng nak follow. tak pyh sdih2 sbb ape anony ckp tue, ramai ja baca blog u, suke post2 u.

buat blog kau sndiri la anony, kecoh! annoying!

dutsduts said...

eh macam sama. org iban and ton dua dua suka pakai bikini :D :D
ntah ntah dua dua pun machete. hahaha



you go anonymous, no i mean you go !
*that means blaa* bg sesiapa yg slow ;)


teehee !

Anonymous said...

anti ratu fountain-i like this post..alah izzie whatever org nk ckp abaikan je..ni blog u kot..dia xsukaaa sibuk2 bace pehal?hahaha..gilaaa sebok laaaah..u go girl..ignore those who arent that important pun! :)

IzziaraYusoff said...

karipaptelur- porn vid? apakah? ahaha. nyway, thx, backup aku. :)

esah- thx esah. lain org lain selera lain pandangan. aku malas nk emo2 lebih. :)

dutsduts- nama ni SGT familiar. heee. thx dutsduts, syg dutsduts. :D

anti ratu fountain- kan bgus kalo suma pikir cm u. heee. thx kamu. :D

Anonymous said...

esah: la da buat blog bagi org baca. bila org komen ko bising terlebe asal.

ye ah izziara kan sebelom nie post islamic terleb. tbe2 ktuk org pulak. so ak pelik la. pendirian mcm x tetap jew.

IzziaraYusoff said...

anony- time aku nk wat blog dl, aku takde nk tetapkn apa2 theme n style pun. aku campur2, amik bahan y ada skeliling aku. so ade crtain, nmpk ke arah islamic, ada y tak. bukan pndirian tak tetap,cuma aku suka variation. tulis apa y trlintas. sorry la kalo ko tak brkenan. aku hormat pndgn ko, cuma mintk ko tlg phm sama, aku tulis ikut kselesaan, pndgn aku. ko tak suka, aku boleh buat apa,takde sapa bley puaskn suma org.

halimaton said...

dear anony, *more like annoying*

mari saya buat ideology agar anda dapat memahami situasi ini dengan lebih lanjut

LADY Q ialah seorang insan yang sangat benci akan Britney Spears... waraskah bagi LADY Q untuk pergi ke FAN PAGE britney and condemn dia?? Of course tak sebab die tahu ramai yg akan oppose die... therefore lebih waras kalau die pergi ihatebritney.com bukan?

concept yang sama boleh diaplikasikan disini... kalau anda tidak suka akan post-post dalam blog ini, bukankah lebih logic kalau anda stop baca blog ni and cari blog yang anda actually can relate to? obviously blog ni tidak dapat satisfy selera anda....

easy peasy lemon squeezy....

dutsduts said...

sayang izziara jugaaaaa :)
duts duts :D :D :D

haihhhh, ni mcm kammy ckp kat ku semalam hairan knp ada jugak org yg tak knl batang hidung boleh nk kondem. dia bg perumpamaan bagai dia tetiba surf website carijodoh.com, pastu tetiba nak hentam website tu tak tentu pasal. anony ni mesti slalu mcm tu hahahahahaha

dutsduts said...

kammy di atas bukan halimaton ye. in case ada org silap faham hahahahahahahaha

Laily Azwa said...

Sabar je la Fasha ek. Takpe2, Izzi still sayang Fasha.

*tepuk2 bahu Fasha sambil buat muka caring*


ini ayat favorite I! :D

Superman's Girlfriend said...

my two cents: i still like having her as an actress. whatever that she does outside that's entirely her business.

IzziaraYusoff said...

halimaton- halimaton msti big fan of britney kan? thx ton. heeee. :DD

dutsduts- ok2. kammy bukan halimaton.thx dutsduts. :DD

laily- aah, aku pun ske ayt tu.rs diri cm caring. ahaha. :D

superman's gf- suma org ada pndgn sendiri. n i respect yours. thx for dropping by. :)

syaa said...

yeayyyy sukeee sgt bile post psl fasha je msti byk komen.. haha..

IzziaraYusoff said...

syaa- ahaha,ada y suka, ada y tak. tp so far blom ade lg y dtg serang izzi. heee. :D

kh said...

math

IzziaraYusoff said...

kh- apa y mathnya?

Anonymous said...

salam..
kak izzi., lpas ni akak buat post

:SAYASAYANGANONY" plak eh..khas untuk "anony" tu..=)
hahhha xD

IzziaraYusoff said...

insyAllah. heeee. :D